ЕВРОПСКА КОМИСИЈА САНКЦИОНИШЕ ОРБАНА: Покренут поступак против Мађарске због "ЛГБТ дискриминације"

Новости онлајн

15. 07. 2021. у 15:02

ЕВРОПСКА комисија у четвртак је покренула поступак против Мађарске и неких региона у Пољској због дискриминације ЛГБТ особа, објавила је Европска комисија (ЕК) на својим страницама.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА САНКЦИОНИШЕ ОРБАНА: Покренут поступак против Мађарске због ЛГБТ дискриминације

Фото: ЕПА

Мађарска се на удару већине чланица ЕУ нашла након што је мађарски парламент недавно изгласао закон који забрањује едукацију младих о проблемима ЛГБТ заједнице, док се готово стотињак пољских региона још прошле године прогласило "зонама слободним од ЛГБТ идеологије".

- Једнакост, поштовање људских права и људског достојанства спадају у темељне вредности ЕУ, наведене у чланку 2 Уговора о Европској унији. Комисија ће искористи све механизме који су јој доступни да би та права заштитила - поручила је шефица ЕК Урсула вон дер Лајен.

Подсетимо, Европска комисија још није довршила оцену мађарског националног плана за опоравак и отпорност иако је у понедељак истекао двомесечни рок и намерава да предложи Будимпешти продужење рока за оцену.

Архива

Седиште Европске комисије у Бриселу

У извршном телу ЕУ-а нису желели да открију разлоге кашњења, али нагађа се да би разлог могао да буде спорни мађарски закон који ограничава права и слободе ЛГБТ особа, пише "Јутарњи лист".

- Европска комисија још није довршила са оценом мађарског националног плана. Настављамо са радом, размењујемо информације и тренутно анализирамо задње одговоре које смо у петак добили од Мађарске - изјавила је портпаролка ЕК Аријна Подеста.

Мађарска је доставила свој национални план опоравка 12. мај, а ЕК је требало да га оценити у року од два месеца који истиче у понедељак. Будимпешта може да затражи продужење рока за оцену, али то није учинила.

У ЕК-у кажу да ће предложити продужење ако се покаже да је за то "потребно више недеља".

ЕК је досад дао зелено светло за 16 националних планова за отпорност и опоравак и упутила их Већу ЕУ-а на усвајање. Свих 16 националних планова одобрено је у двомесечном року. Неколико држава чланица затражило је продужење рока за оцену, али не и Мађарска.

(Јутарњи Лист)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)