У ЕВРОПИ НАЈМАЊЕ ЗАТВОРЕНИХ ТУРИСТИЧКИХ ДЕСТИНАЦИЈА: Само три државе потпуно отворене за туристе

Novosti online

06. 07. 2021. у 11:04

ПОТПУНО затворене границе за међународни туризам од 1. јула у свету има 29 одсто одредишта, већином мале острвске државе у региону Азије и Тихог океана, док су за туристе без икаквих ограничења отворена само три одредишта - Албанија, Доминиканска Република и Костарика, најновији су подаци Светске туристичке организације-УНWТО.

У ЕВРОПИ НАЈМАЊЕ ЗАТВОРЕНИХ ТУРИСТИЧКИХ ДЕСТИНАЦИЈА: Само три државе потпуно отворене за туристе

Фото shutterstock

Већина дестинација затворена још од маја 2020. или чак и дуже. Једно од три или око 34 одсто свих одредишта у свету су делимично затворена, а 36 процената тражи негативан резултат теста на ковид по доласку, у неким случајевима и у комбинацији са захтевом за каранином.

Ипак, због појаве нових сојева вируса, 42 одсто одредишта у свету увело је и посебна ограничења за посетиоце из одредишта са забрињавајућим варијантама, од обуставе летова и затварања граница до обавезаног карантина.     

Уз то, из УНWТО истичу да постоји и веза између брзине вакцинисања и ублажавања ограничења, па су тако одредишта која имају више стопе имунизације у бољем положају за лагани повратак туризма.

У том опоравку кључну улогу имају владе кроз сарадњу са секторима, употребу података и дигитална решења за сигурно путовање и боравак, што би уз глобално увођење вакцинисања, а према очекивањима и прогнозама УНWТО, требало да доведу до пораста међународне мобилности, али и укидања ограничења током наредних недеља и месеци.

Према подацима из УНWТО, Европа је од 1. јула била регион са најмање затворених дестинација, 13 одсто, за разлику од Азије и Тихог океана где је за међународни туризам затворено највише или 70 одсто свих одредишта. У северној и јужној Америци је за међународне туристе затворена петина места, у Африци 19 одсто, а на Блиском Истоку 31. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)