СЗО ЗА ПУТОВАЊА ПРИЗНАЈЕ КИНЕСКУ ВАКЦИНИ: Препорука земљама које отварају границе вакцинисанима

Д. Д. С.

02. 07. 2021. у 13:08

СВЕТСКА здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да би све вакцине против ковида-19, које је одобрила за хитну употребу, требало да буду признате у земљама које отварају границе вакцинисаним путницима.

СЗО ЗА ПУТОВАЊА ПРИЗНАЈЕ КИНЕСКУ ВАКЦИНИ: Препорука земљама које отварају границе вакцинисанима

Фото: Архива

Овај потез могао би да изазове западне земље да прихвате и две наизглед мање ефикасне кинеске вакцине, које је здравствена агенција Уједињених нација одобрила, али већина европских и северноамеричких земаља није.

Поред вакцина Фајзер-Бионтек, Модерне, Астразенеке и Џонсон и Џонсон, СЗО је дала зелено светло и двема кинеским вакцинама, која су произвели Синовак и Синофарм.
Савет Европске уније је у мају укинуо рестрикције за неесенцијална путовања за грађане из трећих земаља који су вакцинисани вакцинама одобреним од стране Европске агенције за лекове (ЕМА), а да земље самостално могу да одлуче да ли ће дозволити улаз путницима који су примили неку другу, укључујући и руски Спутњик В.
ЕМА је започела анализу вакцине против корона вируса коју производи кинеска компанија Синовак, али не постоји рок за одобрење.
Европска агенција за лекове није одобрила верзију Астразенеке произведене у Индији, чиме је забрањено путовање људима у земљама у развоју који су примали вакцине путем програма Ковакс, подржаног од Уједињених нација.
СЗО је оценила да свака мера која дозвољава путовања само имунизованима неким, а не свим, вакцинама које је одобрила СЗО повећава глобалну неједнакост која је већ виђена приликом расподеле вакцина.
Здравствена агенција УН рекла је да су анализе обе кинеске вакцине потврдиле да оне значајно смањују ризик од хоспитализација и смрти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)