АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ВРХ: Кина за шест година може да буде спремна да војно присаједини Тајван (ВИДЕО)

Новости онлајн

27. 06. 2021. у 13:14

НАЧЕЛНИК здруженог генералштаба америчке војске генерал Марк Мили рекао је, сведочећи у америчком Конгресу, да не одбацује тезу како Кина жели да буде спремна да у року од шест година може да освоји Тајван, што је раније у Сенату изнео адмирал Филип Дејвидсон, бивши командант Индо-пацифичке команде.

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ВРХ: Кина за шест година може да буде спремна да војно присаједини Тајван (ВИДЕО)

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

Пентагон сматра да Кина неће извршити инвазију на Тајван у кратком року, али и даље ојачава своју армију, на земљи, мору и у ваздуху, што је потребно да би присајединила острво уколико промени планове, рекао је Мили сведочећи пред Конгресом.

Високи амерички официр тврди да Кина жели да буде спремна да уђе на Тајван и да би то могло да се догоди у наредних шест, осам или више година и додао да постоји реална претња за Тајван, преносе амерички медији.

Иако кинеска војска јача, нема индиција да би могло да дође до сукоба са Тајваном у наредне две године, тврди Мили, јер су за то потребне обимне припреме. Мили је додао да не види намеру Кине да то уради, али да види жељу Кине да буде припремљена за тако нешто.

Поред Дејвидсона, на могућност да Кина покуша да присаједини Тајван „брже него што се очекује“, указао је и тренутни командант Индо-пацифичке команде адмирал Џон Аквилино.

Мили је рекао и да је „срж националног интереса Кине да се уједини са Тајваном“, додајући да је то „унутрашња ствар Кине све док се то чини на миран начин и без дестабилизације региона и света“.

Амерички медији подсећају да је Кина, поред економског раста, забележила и пораст војног буџета од шест одсто годишње.

Кинеска армија је реформисана и реорганизована, уз велики технолошки напредак.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)