БУДУћНОСТ ТАЈПЕЈА НИЈЕ НЕЗАВИСНОСТ: Пекинг против сарадње Тајвана и Америке

И.С.

24. 06. 2021. у 13:39

ПЕКИНГ је јуче поручио Тајвану да његова будућност није у сарадњи са Америком, него у поновном уједињењу са Кином. Независност Тајпеја значи рат, а "САД треба у потпуности да схвате да кинески развој и раст не могу зауставити никакве силе", кажу у престоници Кине.

БУДУћНОСТ ТАЈПЕЈА НИЈЕ НЕЗАВИСНОСТ: Пекинг против сарадње Тајвана и Америке

Фото АП

Кинески авиони, њих 28, међу којима су били ловци и бомбардери, ушли су прошлог уторка у тајванску зону за идентификацију ПВО. Јуче је портпарол кинеског министарства одбране Рен Гуоћијанг објаснио да су те вежбе биле неопходна акција због безбедносне ситуације широм Тајванског мореуза и очувања националног суверенитета.

Он је нагласио да власти у Тајпеју треба да буду свесне да будућност Тајвана лежи у поновном националном уједињењу, а да је сваки покушај ослањања на САД и заговарање независности, осуђен на неуспех.

Инцидент са кинеским авионима се догодио недуго пошто су лидери Групе седам издали заједничко саопштење у коме су критиковали Кину због низа питања и истакли значај мира и стабилности широм Тајванског мореуза, које је Пекинг осудио као "клевету".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)