ОПТУЖИО РУСЕ ДА ЛАЖУ: Британски шеф дипломатије негира да је дошло инцидента у Црном мору

Танјуг

24. 06. 2021. у 11:42

БРИТАНСКИ министар спољних послова Доминик Раб саопштио је данас да није пуцано на британски разарач у Црном мору и да је руско објашњење инцидента предвидљиво нетачно, а позвао је и Кину да поштује споразуме везано за Хонгконг.

ОПТУЖИО РУСЕ ДА ЛАЖУ: Британски шеф дипломатије негира да је дошло инцидента у Црном мору

Фото: Твитер

Власти у Москви објавиле су јуче да су руски патролни брод и борбени авион испалили упозоравајуће хице у близини британског разарача „Дифендер", јер је наводно ушао у руске територијалне воде у близини Крима, што Британија демантује.

- Није пуцано у британски разарач "Дифендер" који је пролазио кроз украјинске територијалне воде - рекао је Раб новинарима током посете Сингапуру, преноси Ројтерс.

Он је нагласио да је брод пловио у складу са међународним правом, а да је руски извештај о догађају предвидљиво нетачан.

Раб је током свог обраћања говорио и о недавним догађајима везаним за Хонгконг и хапшењу новинара листа "Епл Дејли" по закону о националној безбедности и позвао Кину да поштује своје обавезе према независним медијима у Хонгконгу, у складу са споразумом који има са Британијом.

- Веома пажљиво пратимо оно што се догађа у вези гашења листа "Епл Дејли" и хапшењем новинара и позивамо Кину да поштује споразуме које је слободно прихватила, а сматрамо да је то питање поверења и да је важно за народ Хонгконга - нагласио је Раб.

Власти у Хонгконгу саопштиле су раније да предузете полицијске акције у листу "Епл Дејли" нису усмерене на слободу штампе, а Кинеско министарство спољних послова поручило је поводом овог случаја да права и слободе не могу бити испред националне безбедности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)