СВЕ ВИШЕ ПРЕТИ Ц37: Светска здравствена организација указује на нови сој вируса корона

И.С.

23. 06. 2021. у 11:18

СВЕТСКА здравствена организација (СЗО) обратила је посебну пажњу на сој корона вируса Ц37, познат као варијанта са Анда или ламбда, будући да он доводи до учесталог заражавања и појављује се истовремено у више земаља.

СВЕ ВИШЕ ПРЕТИ Ц37: Светска здравствена организација указује на нови сој вируса корона

Фото Приватна архива

Пре недељу дана СЗО сврстала је тај сој у категорију "под посматрањем", јер је потврђен у 29 дражава, а седам од њих су латиноамеричке земље, Бразил, Колумбија, Еквадор, Мексико, Аргентина, Перу и Чиле, пише Дојче веле.

Варијанта ламбда први пут се појавила августа 2020. у Перуу,а скоро годину дана касније, тај сој тамо доминира са 82 одсто, док у Чилеу узрокује у овом тренутку сваку трећу инфекцију.

Микробиолог са Универзитета Кајетано Хередија у Лими Пабло Цукајама са својим тимом открио је ту варијанту у својој домовини, а сматра да је Перу, са 187.000 преминулих и највећом стопом смртности на свету, баш зато постао место где се појавио нови сој.

Научници поручују да ћемо морати да се навикнемо на чињеницу да у Латинској Америци, где је забележено више од милион умрлих, настају нови сојеви корона вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)