БАЈДЕНУ ЗАБРАЊУЈУ ПРИЧЕСТ: Неслагање са шефом државе око прихватања абортуса

Д. Савић

23. 06. 2021. у 07:33

РИМОКАТОЛИЧКИ бискупи у САД су покренули поступак да ускрате причешћивање другом католичком председнику Џозефу Бајдену, који иначе редовно присуствује мисама и цео живот практикује верске обреде.

БАЈДЕНУ ЗАБРАЊУЈУ ПРИЧЕСТ: Неслагање са шефом државе око прихватања абортуса

Фото Танјуг/АП

Конференција католичких бискупа Сједињених Држава гласала је, наиме, за израду нових смерница у односу према Бајдену због његове подршке праву на абортус, што је у супротности са католичким учењем. Причешће би, поред Бајдена, могло бити ускраћено и другим католичким политичарима који подржавају право на абортус.

Гласање је, како наводи амерички дневник "Њујорк тајмс", било "драматична демонстрација силе растућег конзервативног покрета унутар католичанства". На дан инаугурације Бајдена, надбискуп Хозе Гомез из Лос Анђелеса, председник Конференције католичких бискупа САД јавно је, подсећа лист, критиковао став новог председника, првог католичког шефа државе после Џона Кенедија који је убијен после само две године проведене у Белој кући, почетком шездесетих година прошлог века.

- Побачај је директан напад на живот који такође повређује жену и подрива породицу. То није само приватна ствар, већ покреће забрињавајућа и основна питања братства, солидарности и укључивања у људску заједницу - рекао је надбискуп Гомез.

Бискупска конференција, заправо, нема моћ да забрани Бајдену да се причести. Та моћ резервисана је за локалне епископе, који имају аутономију у својим епархијама, или папу. Кардинал Вилтон Грегори из Вашингтона већ је већ рекао да неће забранити председнику причешће. Но, сукоб око Бајдена и абортуса наглашава политичке и културне поделе унутар цркве. Иако се црква противи абортусу, више од половине америчких католика подржава легалан побачај. Сличан број је, међутим, оних који сматрају да је то недопустиво. Уочи гласања америчких бискупа, Ватикан је био против изјаве којом се препоручује да се јавним личностима ускрати причешће. Али, папа Фрања је ћутао.

СМРТНА КАЗНА И ИСТОПОЛНИ БРАКОВИ

АБОРТУС није једино питање по којем је амерички закон у супротности са католичком доктрином. Смртна казна, против које је папа Фрања, легална је у више од половине држава САД. Римокатоличка црква противи се и хомосексуалним браковима, који су легални у САД пошто је Врховни суд 2015. године укинуо све државне забране истополних бракова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ТАЈАНСТВЕНА ЕСКАДРИЛА X-500 У РАТУ ИСЦРПЉИВАЊА: Како је совјетски МИГ-25 владао небом изнад Израела