ОСНИВАЧ ЕУ ПРЕДЛОЖЕН ЗА СВЕЦА: Предлог папе Фрање истиче "херосјка дела" француског државника

Д. Д. С.

21. 06. 2021. у 11:58

ПОГЛАВАР Римокатоличке цркве папа Фрања предложио је за свеца француског државника и једног од утемељитеља Европске уније Роберта Шумана, због његових "херојских дела" у покушају да оконча циклус ратова на тлу Европе. У саопштењу из Ватикана наводи се да је папа Фрања потписао декрет којим се Шуману, француском држављанину рођеном у Луксембургу и побожном католику, признају "херојска дела".

ОСНИВАЧ ЕУ ПРЕДЛОЖЕН ЗА СВЕЦА: Предлог папе Фрање истиче херосјка дела француског државника

Фото АП

Шуман је био први председник претече Европског парламента, где програм обуке назван по њему сваке године привлачи велики број кандидата из целе ЕУ. Умро је 1963. у 77. години.

У послератном периоду Шуман је био француски премијер и министар иностраних послова.

У настојању да прекине циклус ратова у Европи, 1950. предложио је да се ресурси угља и челика европских земаља удруже. План је постао познат као Шуманова декларација, а дан када је објављена, 9. мај, прославља се као Дан Европе.

Шест оснивача, Француска, Западна Њемачка, Италија, Белгија, Луксембург и Холандија, потписало је Париски споразум о стварању Европске заједнице за угаљ и челик која је 1957. прерасла у Европску економску заједницу, а потом и у Европску унију 1993.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)