КОРОНА НИЈЕ ИЗАШЛА ИЗ ЛАБОРАТОРИЈЕ: Руководилац лабораторије у Вухану за "Њујорк тајмс" изнела ове тврдње

Д. Б. М.

16. 06. 2021. у 17:06

КИНЕСКА научница др Ши Женгли, позната као "Жена шишмиш", већ неко време је у средишту пажње као руководилац лабораторије у Вухану за истраживање коронавируса. Врхунска виролошкиња тврди да вирус САРС-ЦоВ-2 није изашао из те лабораторије за истраживање слепих мишева. Ипак, педесетседмогодишња научница за многе је особа која крије тајну о томе да ли је вирус који је задао главобољу целом свету побегао из лабораторије.

КОРОНА НИЈЕ ИЗАШЛА ИЗ ЛАБОРАТОРИЈЕ: Руководилац лабораторије у Вухану за Њујорк тајмс изнела ове тврдње

Фото: ЕПА

Женгли је у Кини хероина и жртва злонамерних теорија завере, пише "Њујорк тајмс" који је са њом урадио краћи интервју путем СМС порука и мејлова. Већина научника одбацила је теорију да је вирус "побегао" из лабораторије, док су други зазирали од ње зато што ју је упорно истицао бивши амерички председник Доналд Трамп. Међутим, и администрација новог председника САД Џоа Бајдена почела је да разматра теорију о вирусу који је побегао из лабораторије у Вухану. Све је више научника који тврде да је она прерано одбачена, а да је докторка Женгли руководила ризичним експериментима с коронавирусима у недовољно сигурном простору. Женгли је одбацила наводне америчке обавештајне податке који говоре да се у вуханском Институту за вирусологију неколико запослених заразило ковидом 19.

-Како забога могу да понудим доказе за нешто што нема доказа - рекла је током кратког разговора за "Њујорк тајмс". - Непрестано гађате блатом невиног научника.

На питање да ли је било извора новог корона вируса пре избијања пандемије, изричито је одговорила: "Није!"

Кинеске власти не допуштају независну истрагу лабораторије у Вухану, нити достављају податке о истраживању докторке Женгли, што, како је запазио новинар "Њујорк тајмса", баца сенк сумње.

Женгли је, иначе, један од најбољих светских вирусолога. Истраживала је станишта слепих мишева како би се испитали начини на које вируси са животиња прелазе на људе. "Њујорк тајмс" пише да је њен тим од 2004. године када је избила епидемија САРС-а прикупио чак десет хиљада узорака из шишмиша широм Кине. Пре четири године њен тим је објавио резултате експеримената с вирусом, при којем су направили хибрид корона вируса користећи делове генома постојећих, као и оних који потенцијално могу прећи на човјека.

-У мојој лабораторији никада нису извођени експерименти којима би се повећала заразност вируса - казала је новинару "Њујорк тајмса".

Упитана је и о наводна три случаја инфекције налик грипу међу члановима њеног тима.

-У институту у Вухану није било таквих случајева. Ако ви имати другачије податке, молим вас пошаљите ми имена тих особа како бисмо проверили - узвратила је Женгли, која није чланица Комунистичке партије Кине, што је необично за запослене у државној институцији њеног ранга.
Жингли је докторирала на Свеучилишту Монтпелер у Француској 2000. године, а шишмише проучава од 2004, после избијања епидемије САРС-а, који је усмртио више од 700 људи широм света. У једној је шпиљи на југозападу Кине 2011. пронашла шишмише који су носили корона вирусе сличне оном који изазива САРС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)