(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ПРОНАЂЕНА МАСОВНА ГРОБНИЦА У ИРАКУ: Породице убијених захтевају одговоре

Novosti online

15. 06. 2021. у 16:37

ФОРЕНЗИЧКИ антрополози пронашли су укупно 123 тела од 583 убијених затвореника које је Исламска држава погубила у месту Бадуш, северозападно од града Мосула.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ПРОНАЂЕНА МАСОВНА ГРОБНИЦА У ИРАКУ: Породице убијених захтевају одговоре

Фото: Принтскрин

Реч је о масакру почињеном 2014. године, кад је у Бадушу ИСИЛ ослободио затвор, сунитске затворенике пустио на слободу, а затворенике шијитског правца исламске вере потрпао у камионе, превезао у јаругу и онде их поубијао.

Гробница у Бадушу једна је од њих више од двеста, у којима су закопане жртве ИСИЛ-ових крвавих похода. Уједињене нације процењују како су на тај начин у Ираку погубили и закопали око дванаест хиљада жртава.

Породице убијених дале су своје ДНК узорке како би их форензичари упоредили са остацима пронађених тела.

- Већ седамнаест година не знам да ли ми је син жив или мртав. Потребни су ми одговори - рекао је Абас Мухамед, чији је син осуђен на робију у Бадушу након што су га 2005. убиле америчке војне снаге.

У сличном незнању живе бројне ирачке породице. Најм ал-Јубури, начелник провинције Нинива, каже да хиљаде породица жељно ишчекују да сазнају што се догодило њиховим рођацима.

Осим гробница из времена најгоре владавине ИСИЛ-а, ирачке власти муче и још неоткривене масовне гробнице из времена диктаторског режима Садама Хусеина, за које се такође верује да их има у великом броју.

Копајући гробницу у Бадушу чланови тима боре се са "исцрпљујућом врућином, помешаним остацима, змијама и шкорпионима", рекао је Салех Ахмед, један од тридесет радника на гробници.

(Србија Данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)