ЛИСТА ПРЕВАРАНАТА: Захарова побројала бивше западне политичаре који су обећавали да се НАТО неће ширити на Исток

Novosti online

15. 06. 2021. у 16:28

ПОРТПАРОЛ Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је НАТО преварио међународну заједницу која се након завршетка Хладног рата надала новој фази развоја планете без блокова, система обуздавања и претњи, и побројала неколико бивших водећих западних политичара чије тадашње изјаве то и потврђују.

ЛИСТА ПРЕВАРАНАТА: Захарова побројала бивше западне политичаре који су обећавали да се НАТО неће ширити на Исток

Фото: ЕПА

Како је рекла, у питању су бивши државни секретар САД Џејмс Бејкер, некадашњи шеф немачке дипломатије Ханс Дитрих Геншер и немачки канцелар Хелмут Хол, затим тадашњи британски министар спољних послова Даглас Херд и француски председник Франсоа Митеран, који су у периоду између 1990. и 1991. године директно изјављивали да не подржавају наставак ширења НАТО-а.

Фото: ЕПА

Између осталог, објављен је транскрипт телеграма амбасаде САД у Бону упућен Џејмсу Бејкеру у којем су наведене речи немачког министра Геншера који каже да би НАТО требало да престане са ширењем своје територије на Исток, односно да се приближава границама СССР.

Такође, наведен је и транскрипт разговора Бејкера са министром иностраних послова СССР Едуардом Шеварнадзеом током којег је амерички дипломата рекао да би након стварања демилитаризоване зоне у Источној Немачкој то могло да послужи као гаранција да се НАТО снаге неће тамо базирати.

Подсетила је и на конкретну изјаву Бејкера који је рекао „ни инча на Исток“ говорећи о ширењу НАТО-а, која је била изречена током сусрета са тадашњим генералним секретаром СССР Михаилом Горбачовом.

- Међутим, у последњем периоду догодила су се два таласа ширења Алијансе, војна инфраструктура НАТО-а је приближена руским границама, размештени су мултинационални контингенти у Балтичком региону, формирани су напредни центри за тешко наоружање у Европи, а повећан је и интензитет војних вежби. Све то ствара могућност да дође до инцидената и драстично компликује и погоршава ионако већ сложену ситуацију на континенту - истакла је Захарова.

Путин: НАТО нас је насамарио за све паре

Претходно је председник Русије Владимир Путин током интервјуа за „Ен-би-си“ изјавио да је НАТО насамарио Русију „за све паре“ мислећи на неиспуњено обећање Алијансе да се неће ширити на Исток.

- Какве то везе има са одбраном? У доба СССР-а је Горбачову обећано усмено, али ипак обећано да се НАТО неће ширити на Исток. Хвала Богу, жив је и здрав, можете да га питате. И где су та обећања? - запитао се Путин, подсетивши на два таласа ширења војног блока у Источној Европи.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)