ЧУВЕНИ ЈЕВРЕЈСКИ ИСТОРИЧАР ПОТВРДИО: У Сребреници није било геноцида, број жртава 3.714

Танјуг

14. 06. 2021. у 23:34

ИЗРАЕЛСКИ историчар и председник Независне медународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995, професор Гидеон Грајф, рекао је данас да се у Сребреници није догодио геноцид и да број бошњачких жртава не прелази 3.714.

ЧУВЕНИ ЈЕВРЕЈСКИ ИСТОРИЧАР ПОТВРДИО: У Сребреници није било геноцида, број жртава 3.714

Новости

Грајф је за РТРС навео да је Комисија дошла до два главна закључка - један се тиче дефиниције геноцида, а други броја жртава.

Извештај Комисије показује да није било више од 3.714 жртава.

- У нашој комисији имали смо стручњаке за бројање и израчунавање броја жртава и установили су тај број. Тај број треба бити записан у историји, ни мање, ни више. Наравно, свака смрт је трагедија, ужасна, тога смо свесни, али број жртава је такође битан. Дакле, дали смо оквир дефиниције, не ради се о геноциду, и то ћу поновити стотину хиљада пута, није почињен геноцид, а број жртава је око 3.700 - каже је Грајф .

Грајф је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да је то термин који је историчар јеврејско-пољског порекла Рафаел Лемкин увео 1945. године, а односи се ''на намеру једне групе да потпуно уништи други народ''.

Он је нагласио да Срби никада нису имали такав план, ни у Сребреници нити на било ком другом месту.

Насупрот томе, додао је, када погледате Независну Државу Хрватску, постојао је план да трећина Срба буде убијена, трећина протерана, а трећина покрштена, тј. да промени веру.

- Да укратко поновим - геноцид је злочин који значи потпуно уништење, брисање са лица земље одређене групе људи због другачије вероисповести, националности, менталитета или једноставно зато што вам се та група не свиђа - навео је Грајф.

Грајф је, поред осталог, истакао да га љути коришћење термина "геноцид" у контексту Сребренице, када се на примеру Јевреја и нацистичке Немачке најбоље зна шта је геноцид и ко га је починио.

- Јеврејин сам и знам шта значи геноцид. Припадам старом народу над којим је извршен геноцид, највећи геноцид у историји цовечанства. Мени нико не треба да објашњава шта је геноцид. Наведени догадаји нису геноцид, ни на који начин. И ми смо то доказали, дакле, не, то није наше мишљење, ми смо то доказали. Није се радило о геноциду, то се не може назвати 'геноцид', ако неко користи тај термин, треба га избрисати из историје. То је важно зато што у оптужбе о почињеном геноциду веома озбиљне, зато што одлука о чињењу геноцида представља тежак злочин, а у овом случају то дело не постоји - додаје израелски историчар.

Он не спори да је у Сребреници почињен злочин, али тај злочин се уопште не може назвати геноцидом, додаје се у тексту.

- Мислим да је то веома важно. Овде се не ради само о етикету, о називу, овде се ради о суштини онога што се дешавало - наводи Грајф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)