КАКВА ИРОНИЈА: Бајден саопштио шта Украјина треба да уради да би постала чланица НАТО-а, па им очитао лекцију због корупције

Novosti online

14. 06. 2021. у 22:44

ДРЖАВЕ НАТО-а намеравају и даље да подржавају суверенитет и територијалну целовитост Украјине, саопштио је амерички лидер Џо Бајден на конференцији за штампу у Бриселу, након завршетка самита НАТО-а.

КАКВА ИРОНИЈА: Бајден саопштио шта Украјина треба да уради да би постала чланица НАТО-а, па им очитао лекцију због корупције

Фото: ЕПА

- Као савезници, потврђујемо подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине - рекао је Бајден.

Он је додао да Украјина треба да убеди Северноатлантску алијансу да заслужује чланство у њој, да уради све што је потребно, укључујући искорењивање корупције.

На питање, да ли је Вашингтон спреман да подржи давање Кијеву акционог плана за добијање чланства у НАТО, амерички лидер је одговорио: "Зависи од тога да ли они (украјинске власти) испуњавају критеријуме".

- Они још увек треба да се изборе са корупцијом. Потребно је да одговарају другим критеријумима да би добили акциони план - рекао је Бајден.

Раније је у Бриселу завршен самит НАТО-а у којем је по први пут учествовао амерички лидер Џо Бајден. У финалном саопштењу државе НАТО-а су потврдиле да Украјина и Грузија у Будућности могу постати чланице Алијансе. Украјинки лидер Владимир Зеленски је поздравио намеру да приме земљу у војни блок, али је критиковао Алијансу што није одредила рок ове перспективе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)