ГЛАНЦАЊЕ НУКЛЕАРНОГ АРСЕНАЛА: Убрзана модернизација и повећање оперативне употребе бојевих глава

Н. С.

15. 06. 2021. у 08:03

СВЕТСКЕ велесиле попут САД, Русије и Кине убрзано модернизују своје нуклеарне арсенале, објавили су истраживачи из Међународног института за истраживање мира у Стокхолму (СИПРИ).

ГЛАНЦАЊЕ НУКЛЕАРНОГ АРСЕНАЛА: Убрзана модернизација и повећање оперативне употребе бојевих глава

Фото: Депоситпхотос

Иако се контингент нуклеарних бојевих глава није повећао, њихов број када су у питању оперативна употреба и спремност за непосредно дејство је у порасту и ова тенденција како наводе стручњаци, повећава вероватноћу да нека држава искористи нуклеарно оружје у рату.

Укупни арсенали девет држава са нуклеарним оружјем - САД, Русија, Велика Британија, Француска, Кина, Индија, Пакистан, Израел и Северна Кореја - процењени су почетком 2021. године на 13.080 бојних глава, и у апсолутним бројкама он је у опадању за 320 у односу на 2020. годину. Али, ове бројке укључују нуклеарно наоружање које је већ "пензионисано" и које чека да буде растављено. Без њих, тотални светски арсенал овакве врсте оружја је заправо порастао са 9.380 на 9.620 од 2020. до 2021. године.

У исто време број бојевих глава спремних на акцију је у прошлој години порастао са 3.720 на 3.825. Ово оружје је или монтирано на ракете или смештено у активне војне базе.

Тренутно је око 2.000 комада нуклеарног оружја широм света у стању приправности, од којих је већина руско и америчко наоружање.

Тако се сада чини да је тренд смањивања светског нуклеарног арсенала још од краја Хладног рата, прекинут, закључује се у извештају института СИПРИ. Главни закључци су да је у операцијама распоређено више нуклеарних бојевих глава, упркос општем смањењу броја бојевих глава које је забележено до 2020.

Фото: Танјуг/АП

- Све ово показује да је утрт пут за потенцијалну употребу нуклеарног оружја. Сматрамо да се ризик, вероватноћа повећава. Видимо да земље не само да шире оружани арсенал, већ модернизацијом снага стављају јачи нагласак на нуклеарно оружје у својој војној стратегији - рекао је истраживач СИПРИ-ја Ханс Кристенсен за националну шведску Радио-телевизију СВТ, преноси Спутњик.

Иако су САД и Русија смањивале укупне залихе нуклеарног оружја демонтирањем умировљених бојних глава 2020, процењује се да су обе имале још око 50 нуклеарних глава у оперативном распореду почетком 2021. Повећање је спроведено углавном распоређивањем копнених интерконтиненталних балистичких ракета и балистичких ракета на бази подморница. Иначе, САД и Русија имају око 90 одсто светског нуклеарног арсенала.

НИКО ОД "АТОМСКИХ" НЕЋЕ ДА ЗАОСТАНЕ

И ОСТАЛЕ државе са нуклеарним оружјем такође модернизују или распоређују нове системе наоружања или су најавиле да ће то да ураде. Велика Британија је ревидирала своју безбедносну политику и уместо смањења нуклеарног арсенала сада је подигла планирани опсег нуклеарног оружја са 180 на 260. Кина је усред значајне модернизације и проширења залиха нуклеарног оружја, као и Индија и Пакистан. Северна Кореја наставља развој свог војног нуклеарног програма упркос санкција САД и УН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)