АМЕРИКАНЦИ О ЗАСТРАШУЈУЋЕМ "КАЗАЊУ": Ново поглавље у историји руске флоте

Новости онлине

14. 06. 2021. у 11:05

РУСКА нуклеарна подморница „Казањ“ изазива забринутост америчке морнарице, пише „Бизнис инсајдер“. Аутор чланка Бенџамин Бримелу сматра да нова подморница представља ново поглавље у историји руских подморничких снага.

АМЕРИКАНЦИ О ЗАСТРАШУЈУЋЕМ КАЗАЊУ: Ново поглавље у историји руске флоте

Фото: Депоситпхотос

- "Казањ" је кулминација више од деценије напора да се направи нова и савремена ракетна подморница на нуклеарни погон“, сматра аутор чланка и скреће пажњу на чињеницу да ће "Казањ" бити наоружан хиперзвучном ракетом "Циркон".

Истовремено, стручњак је истакао да, иако је та подморница пројекта 885М "Јасен-М" мања, опремљена је новим системима за управљање и контролу оштећења, сензорским системима, модернизованом технологијом за пригушивање буке, као и тишим нуклеарним рекатором. Подморнице класе "Јасен-М" на први поглед могу да се учине мање опасним од подморница са балистичким ракетама, између осталог, класе "Бореј-А", наводи се у чланку.

- Међутим, оне су опремљене савременим конвенционалним оружјем које је у стању да погађа мета чак и на копну. Тешко је преценити опасност од тих подморница ако се узме у обзир комбинација њихове неприметности и способности да се појаве у било ком делу океана - закључио је аутор.

Поред тога, портал је пренео речи сарадника Центра за војно-поморску анализу САД Џефрија Едмондса који је изјавио да би подморнице пројекта „Јасен-М“ могле да омогуће Русији да покрене војне операције у континенталном делу Америке.

С тим у вези, Едмондс их је назвао „застрашујућим подморничким платформама“.

Подсетимо, нуклеарна ракетна подморница „Казањ“ модернизованог пројекта "Јасен М" примљена је почетком маја у састав ратне морнарице Русије.

"Казањ" је поринут у фабрици „Севмаш“ 31. марта 2017. године. Фабричка испитивања су почела 25. септембра 2018. године. Основно ударно наоружање подморнице пројекта 885/885М су крстареће ракете „Оникс“ и „Калибар“, а план је да се оснажи и хиперсоничним ракетама „Циркон“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)