ПРАВЕ РАЧУН БЕЗ КИНЕЗА: У Корнволу завршен тродневни самит седам најразвијенијих земаља, гурају климатска ограничења

Д. САВИЋ

13. 06. 2021. у 22:29

ЗАКЉУЧЦИ тродневног Самита лидера седам најразвијенијих земаља света (Г7) који је у недељу завршен у Великој Британији свели су се, заправо, на уједињени фронт против друге највеће светске економије, Кине, која, као ни Русија, није чланица овог "клуба".

ПРАВЕ РАЧУН БЕЗ КИНЕЗА: У Корнволу завршен тродневни самит седам најразвијенијих  земаља, гурају климатска ограничења

Лидери Групе 7 амбицизно планирају будућност / Фото АП

Пекинг је, с друге стране, преко амбасаде у Лондону, лидерима Г7 поручио да је "давно прошло време када је мала група земаља одлучивала о судбини света".

Последњег дана Самита у Корнволу председници држава и влада Г7 усредсредили су се на климатске промене. Уочи глобалне конференције УН о климатским променама у Глазгову, у новембру, лидери Г7 су заузели став о ограничењу коришћења фосилних извора енергије. Но, учинили су то без присуства Кине која, како се процењује, емитује близу 30 процената гасова одговорних за ефекат стаклене баште.

Покушавајући да контририрају Пекингу, они су се обавезали и да финансијски помогну земљама у развоју у борби против климатских изазова. Претходно су обећали и контратежу, већ поодмаклим, улагањима Пекинга у инфраструктуру сиромашнијих земаља.

Лидери Г7 постигли су и консензус о потреби да се заједнички наступи према "неправедно ниским ценама извозне робе из Кине", као и према "злоупотреби људских права" у овој земљи. Обавезали су се такође да обезбеде милијарду доза вакцина против ковида током наредне године, али је истовремено амерички главни епидемиолог и саветник председника САД, Ентони Фаучи, апеловао на Кину да пружи на увид информације о шесторици рудара који су се разболели радећи 2012. године у руднику у Мођијангу на југозападу Кине, јер би ти подаци, наводно, могли да буду кључни у напорима да се одгонетне порекло вируса корона.

Државни секретар САД Ентони Блинкен проширио је овај "фронт" и на Северну Кореју, чији је Пекинг главни савезник. Блинкен је са министром спољних послова Јужне Кореје Цунг Еу Јунгом, потврдио да ће њихове земље, заједно са Јапаном, блиско сарађивати на "денуклеаризацији Корејског полуострва".

Главни подстицај антикинеском "фронту" на Самиту Г7 дао је председник главног економског ривала Пекинга, Америке, Џозеф Бајден, који постпандемијски свет сагледава као борбу између демократија и аутократија. Став Кине сасвим је супротан:

- Увек смо веровали да су земље, велике или мале, јаке, или слабе, сиромашне или богате, једнаке, и да би светски послови требало да се воде уз консултације свих држава - поручио је Пекинг.

ТЕНЗИЈЕ ИЗМЕЂУ БРИСЕЛА И ЛОНДОНА

Велика Британија жели да се смање тензије са ЕУ око питања трговинских односа са Северном Ирском, изјавио је британски министар спољних послова Доминик Раб и упозорио да Брисел мора да схвати да је Северна Ирска део Велике Британије. "Желимо смањење тензија, флексибилан и прагматичан приступ. Оно што не желимо јесте да се протоколи за Северну Ирску примењују одока, нити да се потцењује споразум као резултат таквог приступа", указао је Раб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)