САМИТ ЛИДЕРИ Г7: Русија и Кина на тапету - хакери, Тајван, хемијско оружје...

Танјуг

13. 06. 2021. у 17:21

ЛИДЕРИ Г7 сагласили су се данас, на самиту у Кербис беју, у Великој Британији, да ће брзо побољшати технологије и политике које убрзавају прелазак с коришћења угља, и потврдили обавезе да ће повећати доприносе за финансирање борбе против климатских промена.

САМИТ ЛИДЕРИ Г7: Русија и Кина на тапету - хакери, Тајван, хемијско оружје...

Фото: Танјуг/АП Пхото

-Препознајући да је производња електричне енергије од угља највећи узрок емисије гасова са ефектом стаклене баште и у складу са овим свеукупним приступом и нашим ојачаним НДЦ (доприноси који се одређују на националном нивоу), ми смо се на домаћем терену посветили убрзаном повећању технологија и политика које убрзавају прелазак са капацитета угља који се не смањује, у складу са нашим НДЦ-за 2030. и нето нула обавеза, наводи се у саопштењу.

Лидери Г7 сложили су се и да пруже свој допринос како би испунили заосталу обавезу од 100 милијарди долара годишње помоћи сиромашнијим земљама да смање емисије угљеника и изборе се са глобалним загревањем.

Лидери најбогатијих земаља на свету сагласили су се и да одобре глобални минимални порез мултинационалним корпорацијама.

Одлука је била очекивана, након што су министри финансија раније овог месеца прихватили увођене глобалног минималног пореза од најмање 15 процената за велике мултинационалне компаније како би спречили корпорације да користе тзв. пореске рајеве да би избегле плаћање пореза.

Група седам индустријски најразвијенијих држава на свету обавезала се и да ће обезбедити милијарду вакцина против ковид-19 како би помогла сиромашним земљама да вакцинишу своје становништво.

Лидери Г7 позвали су данас и Кину да поштује људска права у полуаутономном граду Хонгконгу и у покрајини Синђијангу, где живи муслиманска ујгурска мањина и затражили потпуну и темељну истрагу о пореклу корона вируса.

Они су изразили озбиљну забринутост због ситуације у Источном и Јужном кинеском мору и оштро се успротивили јачању тензија у Тајванском мореузу.

Такође су истакли да су забринути због наводног присилног рада у Кини, укључујући секторе пољопривреде и текстилне индустрије.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Група индустријски најразвијенијих земаља на свету такође је критиковала кинеску економску политику у заједничком саопштењу, пренеле су агенције.

Г7 је навела да ће наставити да се консултује о колективним приступима оспоравању нетржишних политика и пракси које подривају поштено и транспарентно деловање глобалне економије.

Група је затражила од Русије да предузме мере против оних који врше сајбер нападе и користе заражену електорнску пошту и позвала на истрагу употребе хемијског оружја на руском тлу.

Позивамо Русију да хитно истражи и веродостојно објасни употребу хемијског оружја на свом тлу, да оконча систематско сузбијање независног цивилног друштва и медија и да идентификује и позове на одговорност оне који у оквиру њених граница врше нападе са циљем добијања сајбер откупа, злоупотребљавају виртуелну валуту за прање откупнина и других сајбер криминала, саопштено је у закључцима самита лидера у Британији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)