УКРАЈИНСКЕ ПУСТЕ ЖЕЉЕ И СНОВИ: У стању смо да блокирамо „Северни ток 2“, али морају да се испуне два услова

Новости онлине

07. 06. 2021. у 18:13

УКРАЈИНА би могла да заустави пројекат „Северни ток 2“ али да би се то догодило потребно је да се испуне два услова, изјавио је шеф украјинске службе безбедности Игор Смешко.

УКРАЈИНСКЕ ПУСТЕ ЖЕЉЕ И СНОВИ: У стању смо да блокирамо „Северни ток 2“, али морају да се испуне два услова

Фото РИА

Како је рекао, поред тога Кијев би требало да уради огроман посао и то у самом Конгресу САД, плус да Кијеву у том послу помогне дијаспора.

Наиме, како је појаснио, Украјина би требало првенствено да убеди америчке конгресмене да је руски гасовод претња за енергетску безбедност у Европи.

-Теоретски, уколико би двопартијски систем то одрадио у Конгресу, могли би да усвоје одговарајући законски акт што би представљало испуњавање првог услова. А други услов је да у Немачкој на изборима победе Зелени, закључио је он.

ПРОЈЕКАТ „СЕВЕРНИ ТОК 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

САД су у мају одустале од санкција против оператора гасовода, компаније „Норд стрим АГ“, њеног директора и сарадника, али истовремено и даље намеравају да спрече пуштање гасовода у рад.

Говорећи на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу председник Русије Владимир Путин објавио је да је полагање првог крака гасовода завршено. Он је прецизирао да ће изградња другог крака „Северног тока 2“ трајати још око два месеца.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)