ЈОШ БЕЗ ИЗВИЊЕЊА: Папа Фрања каже да га је заболело откриће остатака 215 индијанске деце у Канади

В. Н.

06. 06. 2021. у 22:42

ПАПА Фрања изјавио је у недељу да га је заболело откриће посмртних остатака 215 деце у бившој католичкој школи за домородачке ученике у Канади, и позвао на поштовање права и културе домородачких народа.

ЈОШ БЕЗ ИЗВИЊЕЊА: Папа Фрања каже да га је заболело откриће остатака 215 индијанске деце у Канади

Фото АП

Он је позвао канадске политичке и католичке верске вође да одлучно сарађују како би расветлили тај случај и да траже помирење и исцељење.

Папа Фрања је, обраћајући се ходочасницима и туристима на Тргу Светог Петра у Риму, рекао да се осећа блиским канадском народу који је трауматизован шокантном вешћу.

Он, ипак, није упутио директно извињење, што су многи Канађани тражили од Католичке цркве, због њене улоге у раду резиденцијалних школа, које су функционисале од 1831. до 1996. године, а које су, у име канадске владе, водиле разне хришћанске цркве.

Откриће остатака деце у индијанској резиденцијалној школи Кемлупс у Британској Колумбији, која је затворена 1978., поново је отворио старе ране и подгрејало негодовање у Канади због недостатка информација и одговорности. Реч је о једној од највећих установа оваквог типа у којој су домородачка деца смештена након што су одвајана од својих породица све у жељи да се спроведе њихова асимилација у европску колонијалну културу. У школи Кемлупс је могло да борави и до 500 ученика.

Резиденцијални школски систем насилно је одвојио око 150.000 деце из њихових породица.

Многи су били изложени злостављању, силовању и неухрањености у оквиру онога што је канадска Комисија за истину и помирење 2015. године назвала културним геноцидом.

Канадски премијер Џастин Трудо је цео догађај открића посмртних остатака 215 индијанске деце назвао "подсетником на срамотно поглавље" у историји земље.

Држава Канада је 2008. године упутила званично извињење због система који је постојао за домородачку децу, где су она слата у интернате. Али Католичка црква, која је управљала највећим делом оваквих установа, није се извинила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)