ЕВО КАКО СУ СЕ УПОЗНАЛИ КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА И ПРИНЦ ФИЛИП: Траинаестогодишња принцеза начинила "први корак"

Новости онлајн

03. 06. 2021. у 18:46

КАДА је реч о љубавним причама, прича о принцези Елизабети, која је "пала" на шарм грчког и данског принца Филипа вредна је сопственог Дизнијевог филма.

ЕВО КАКО СУ СЕ УПОЗНАЛИ КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА И ПРИНЦ ФИЛИП: Траинаестогодишња принцеза начинила први корак

Краљица Елизабета

Вратићемо се у тридесете године двадесетог века и утврдити како је почела прича која важи за ону са најдуговечнијим стажом у историји Британије. Где је све почело?

Младој принцези Елизабети, супруг је "запао за око" у лето 1939, када је имала само 13 година. Био је грчки принц, пет година старији од ње и спремао се да започне каријеру у Краљевској морнарици. Елизабета, и њена сестра Маргарет, биле су на путовању са родитељима.

Према речима принцезине гувернанте, Филипов "изглед викинга"-светла коса и плаве очи, одмах су привукли младу принцезу.

Њену наклоност је одмах приметио и Филипов стриц, и помоћник краља, који је такође био на броду, записавши тада у свој дневник да је њихов први састанак био "велики успех".

Неки краљичини рођаци отворено су говорили о Елизабетиној наклоности према Филипу још из младости.

Међу њима је била и краљичина рођака, која је у својој аутобиографији забележила да је "Елизабета била заљубљена од самог почетка".

До веридбе су сачекали још осам година, па се иста догодила после рата, 1947.године, док је венчање обављено у Вестимстерској опатији, у новембру исте године. Тада Елизабета није ни слутила да ће се доћи на престо за само пет година, и полпжити заклетву, као краљица Елизабета Друга.

Били су заједно све до Филипове смрти, 9.априла 2021.године. Заједно су провели 74 године, добили су четворо деце, осморо унучади, и десеторо праунучади.

Заједно су путовали по целом свету, од Аустралије до Америке, Африке и Индије, док се вијорила застава Комонвелта, на чијем челу је било Њено Височанство.

Делили су потпуну посвећеност својим дужностима и служби, и увек су имали једно друго да олакшају терет јавног живота уз мало смеха.

У приватном животу ју је звао "Лилибет", "Драга", па чак и "Кобасице", а највише су волели заједничке вечере, преноси Tatler.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)