СУТРА ПАДА ОДЛУКА: Да ли ћемо у Грчку са негативним антигенским тестом уместо ПЦР-а?

Новости онлине

03. 06. 2021. у 11:14

ОЧЕКУЈЕМО да се већ сутра, када заседа Кризни штаб Владе Грчке, граница за децу која морају имати негативан ПЦР тест подигне на минимум 10 или 12 година како је то у највећем броју земаља ЕУ, и да негативан антигенски тест буде алтеранитива ПЦР тесту за оне који нису вакцинисани, изјавио је директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА) Александар Сеничић.

СУТРА ПАДА ОДЛУКА: Да ли ћемо у Грчку са негативним антигенским тестом уместо ПЦР-а?

Фото: Ј.С.

- Надам се, с обзиром на то да је Европска комисија прихватила антигнески тест за Хрватску, Бугарску и велики број других земаља ЕУ, да ће и Грчка то прихватити као модел, јер је ПЦР тест јако скуп. Још увек ситуација у Грчкој није онаква какву би епидемиолози волели, још увек има пеко1.000 заражених, али очекујем да како се број буде спуштао, а последњи подаци говоре у прилог томе да ће и антигенски тест бити прихваћен - рекао је Сеничић у изјави за ТВ К1.

Он је рекао да постоји велико интересовање за летовање у Грчкој, али пре свега оних који имају заменска путовања, док су остали туристи из Србије опрезни и чекају попуштање услова за улазак у ту земљу.

Сеничић је рекао да су плаже у тој земљи отворене, али још увек нема много купача, јер је море хладно.

Директор YУТА-е је подсетио да је та асоцијација нашем Кризном штабу упутила иницијативу да се за повратак наших грађана у земљу прихвати негативан антигенски тест, уместо ПЦР теста.

- Нелогично је да очкујемо од других да то прихвате, а да ми то не радимо за наше грађане који се враћају у земљу - оценио је Сеничић.

Кризном штабу YУТА је упутила и иницијативу да се млади од 16 до 30 година стимулишу на вакцинацију тако што би на вакциналним пунктовима добијали ваучере за путовања у износу од 50 евра.

Према предлогу, држава би учествовала у финансирању ваучера са 30 евра, а туристичке агенције са преосталих 20 евра, објаснио је Сеничић.

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)