КИЈЕВСКА ВЛАСТ ЈЕ ОТЕЛА УКРАЈИНУ: Горка истина одзвањала у Савету безбедности, Небензја рекао шта је кључ за решење

Новости онлине

02. 06. 2021. у 20:29

РЕШЕЊА за сукоб у Украјини неће бити све док западне земље подржавају агресију Кијева и локалне националисте, изјавио је амбасадор Русије при УН Василиј Небензја на састанку Савета безбедности посвећеном догађајима на Мајдану и последицама по Донбас.

КИЈЕВСКА ВЛАСТ ЈЕ ОТЕЛА УКРАЈИНУ: Горка истина одзвањала у Савету безбедности, Небензја рекао шта је кључ за решење

Фото АП

- Такође се надам да је главна порука јасна – док Запад не промени свој став и све док буду настављали да подржавају агресију Кијева, насиље, неонацизам и национализам који не слаби, конфликт у Украјини ће бити далеко од решења - рекао је он на неформалном састанку.

Руски амбасадор за Украјина каже да су је "садашње кијевске власти отеле".

- Украјина је за Русију најближи сусед са блиским историјским, културним и породичним везама, место наших заједничких корена и домовина, братски народ - рекао је Небензја.

Фото Танјуг-АП

Према његовим речима, за Русију, као и за милионе Украјинаца "од почетка је било кристално јасно да је Мајдан гурао државу ка непотребном и опасном избору не само између Русије и Запада, него и између самих Украјинаца, између најружнијих облика национализма и мултикултуралног и толерантног друштва - Украјине, коју смо познавали до 2014. године, и Украјина коју је отела садашња кијевска власт".

Стални представник Русије при УН је навео да је овај избор био испланиран у иностранству, а изнутра су њиме управљали радикални националисти.

- Такође, данас у Украјини ни за кога није тајна да су смртоносне пуцње на Мајдану фебруара 2014. године, по свему судећи, извели снајперисти по налогу самих вођа преврата - додао је он.

Небензја је навео да није ни изненађујуће што истрага, коју је започео Кијев, за сада не напредује и подсетио да су европске државе и САД биле ангажоване у свим фазама Мајдана, подстичући немире и радикалне националисте.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)