ОРУЖЈЕ ЈЕ САМО ПОСАО: У Анкари се не обазиру на негодовање у Москви због продаје "бајрактара ТБ2" Кијеву

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

01. 06. 2021. у 22:58

ТУРСКА ће и даље продавати оружје Украјини без обзира на негодовање Москве, јер руководство у Анкари сматра да је то - само посао!

ОРУЖЈЕ ЈЕ САМО ПОСАО: У Анкари се не обазиру на негодовање у Москви због продаје бајрактара ТБ2 Кијеву

Чавушоглу и Лавров

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу тако је индиректно одговорио свом руском колеги Сергеју Лаврову који је сугерисао Турцима да не наоружавају Украјину, која не скрива своје намере да силом поврати Крим и источне делове Донбаса. Реч је о беспилотним летелицама "бајрактар ТБ2" за које Чавушоглу каже да је уговор о њиховој продаји закључен пре више година.

Руске пограничне службе су минулог месеца упозоравале да је са украјинске стране регистрован повећани број летова беспилотних летелица.

Мевлут Чавошоглу поручује свом колеги у Москви да Русија продаје ракете Сирији и другим земљама, а Анкара јој на томе не замера јер је то бизнис. А што се тиче "бајрактара ТБ2" Чавушоглу наводи да "у целом свету постоји велики интерес за куповину бесплотних летелица и Турска жели да их продаје".

Турска је за своје беспилотне летелице користила аустријске моторе "ротакс 912". Сада Турци планирају да у кооперацији са украјинским "Мотор Сичом" производе моторе за беспилотне летелице. Иначе, Кијев жели да купи од Турске око 50 "бајрактара". Интересантно је да и Пољска хоће да купи од Турске беспилотне летелице за 270 милиона долара.

Турски медији су велики публицитет давали ефикасности својих беспилотних летелица које су коришћене у Сирији и Либији. Показиване су фотографије погођених сиријских тенкова. У Либији су били погођени ПВО системи "Панцир-С1". Касније су "бајрактари" коришћени у рату у Нагорном Карабаху на страни Азербејџана када су мета били јерменски тенкови и оклопна возила.

И док Турци хвале своје беспилотне летилице, руски али и амерички генерали објашњавају да су "бајрактари" ефикасни против армија које имају слабо организовану ПВО. Они истичу да Турци хвале своје беспилотне летелице али не говоре колико их оборено у Сирији и Либији.

Кијев планира да у августу одржи самит којем би присуствовали представници оних земаља који подржавају тзв. кримску платформу тј. повратак тог полуострва Украјини. Ердоган не скрива да подржава руководство у Кијеву јер верује да тако може да знатно побољша статус кримских Татара. Председник Турске је 10. априла на преговорима са Владимиром Зеленским у Инстанбулу потврдио да не намерава да призна "руску анексију Крима" и да подржава територијалну целовитост Украјине.

ТУРСКА ХОЋЕ, НЕМАЧКА НЕЋЕ

НЕМАЧКА је данас одбила захтев за испоруку оружја Кијеву, који је упутио украјински председник Владимир Зеленски. Зеленски је тражио од Берлина да испоручи Украјини аутоматске пушке, радио-опрему и оклопна возила, али је шеф немачке дипломатије Хајко Мас рекао да је уверен да сукоб у источној Украјини може бити решен само политичким средствима.

КОРВЕТЕ

ОСИМ беспилотних летелица Турци намеравају да продају Украјини пет корвета, а наводно да свака кошта по 250 милиона долара. Интересантно је да Турска такве корвете модела АДА има само четири.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)