РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ НАПУШТАЈУ АМБАСАДУ У ПРАГУ: Специјалним летом се враћају за Москву

Novosti online

29. 05. 2021. у 14:47

Прва група руских дипломата и административног особља напустила је амбасаду Русије у Прагу у складу с мерама чешких власти о смањењу персонала мисије на паритетној основи са Русијом након заоштравања односа две земље због оптужби да је Москва умешана у експлозију у складишту оружја у месту Врбјетице.

РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ НАПУШТАЈУ АМБАСАДУ У ПРАГУ: Специјалним летом се враћају за Москву

Фото: Пиксабеј

Они ће се специјалним летом вратити у земљу.

Друга група кренуће за Москву 31. маја.

Случај „Врбјетице“

Подсетимо, премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, Чешка је протерала 18 руских дипломата.

Председник Чешке Милош Земан је рекао да нема доказа да су руски агенти учествовали у томе.

Следећег дана Русија је 20 запослених у чешкој амбасади прогласила за персоне нон грата. Након тога је Министарство спољних послова Чешке одлучило да број запослених у амбасади Русије у Прагу до краја маја изједначи са бројем запослених у чешком представништву у Русији, што значи да би Праг требало да напусти око 70 запослених у руској амбасади.

У оквиру смањења састава дипломатске мисије на паритетној основи са руском страном, амбасада Чешке у Москви је протекле недеље отпустила 71 запосленог, саопштила је портпаролка чешког Министарства спољних послова Ева Давидова.

У знак солидарности са Прагом руске дипломате су истерале и Словачка, Литванија, Летонија и Естонија.

У руском Министарству спољних послова су навели да су протеривање дипломата и једностране санкције постали за неке земље „неадекватан инструмент“. Према речима портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, те прљаве политичке игре разарају ткиво међународних односа.

У Кремљу су изјавили да Русија неће толерисати „то, што раде у Чешкој“ и суседним земљама и да су неосноване оптужбе Чешке против Русији нанеле невероватну штету у односима две државе. Министарство спољних послова Русије је додало да оптужбе против Русије представљају део велике кампање Запада против Русије.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)