ЛАВРОВ ОШТРО: Неће Кравчук решавати како треба да ради контакт група за Донбас!

Новости онлајн

27. 05. 2021. у 19:27

О ПИТАЊУ места одржавања састанака контакт групе за решавање ситуације на истоку Украјине треба да одлучују коаутори Минских споразума, а не шеф појединачне делегације, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

ЛАВРОВ ОШТРО: Неће Кравчук решавати како треба да ради контакт група за Донбас!

Фото АП

- Што се тиче питања даљег рада контакт групе и одбијања господина Кравчука да настави, како је рекао, њену активност у Минску због догађаја око Белорусије... Он је, наравно, шеф делегације, али није на њему да одлучује како ће контакт група наставити да ради. Она је формирана у контексту пакета докумената одобрених на самиту у Минску 2015. године, а затим одобрених резолуцијом Савета безбедности УН. А они који су потписали овај пакета докумената, вероватно ће се договарати о томе како даље да се ради - рекао је Лавров на конференцији за новинаре.

Раније је шеф кијевске делегације контакт групе за решавање сукоба у Донбасу Леонид Кравчук изјавио да Минск више не може да буде платформа за преговоре и да је потребно да се тражи друга платформа. Он је то објаснио прекидом авио-саобраћаја са Белорусијом, као и „диктаторским понашањем“ председника Белорусије Александра Лукашенка.

Украјина је обуставила летове са Белорусијом од 26. маја после ситуације са принудним слетањем авиона компаније „Рајан ер“ у Минску. Такође је украјинским авио-компанијама и авионима забрањено летење у ваздушном простору Белорусије. Амбасада Белорусије упутила је у уторак протестну ноту украјинском Министарству спољних послова и одлуку Кијева назвала политичком, апсурдном и неоснованом.

Сукоб у Донбасу траје већ седам година, у борбама је страдало више од 13 хиљада људи. О решавању ситуације разговара се на састанцима контакт групе у Минску. Стране су усвојиле неколико докумената усмерених на решавање сукоба, али се размена ватре наставља.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)