ИЗБИЛА ЕПИДЕМИЈА МИШЈЕ ГРОЗНИЦЕ! Заражено већ десет људи, ево који су симптоми и како да се сачувате од опасне болести

Новости онлине

06. 05. 2021. у 12:48

МИШЈА грозница појавила се током пролећа у неким деловима Хрватске, а у Горском котару је до сада потврђено око 40 случајева, највише у његовом западном делу, сазнаје се из Наставног завода за јавно здравство Приморско-горанске жупаније.

ИЗБИЛА ЕПИДЕМИЈА МИШЈЕ ГРОЗНИЦЕ! Заражено већ десет људи, ево који су симптоми и како да се сачувате од опасне болести

Фото: Депоситпхотос

По речима шефице испоставе тог завода у Делницама, епидемиолошкиње Маринке Ковачевић, мањи део оболелих је хоспитализован, а већина се лечила или се лечи амбулантно.

Највише оболелих је из западног дела Горског котара - Чабра, Фужина, Делница и Мркопља.

Говорећи о овогодишњој појави мишје грознице, казала је да је повећан број пољских мишева који преносе ту вирусну болест, вероватно због благе зиме и доста хране, па је тако повећана и могућност заразе код људи.

Мишеви у излучевинама носе вирус, а људи у пролеће више бораве у шуми, професионално или ради рекреације, или пак чисте спремишта и шупе у којима су мишеви боравили.

Тражећи храну, мишеви долазе у близину људи и насеља, па је важно не остављати храну или остатке хране на местима на којима би им могли бити доступни.

Упутства лекара

Током боравка у природи и на отвореном потребан је опрез, а вирус се осим удисањем може пренети и неопраним рукама, па је потребно прати руке и не дирати уста и очи.

Такође треба избегавати лежање на тлу, а при чишћењу шупа препоручује се коришћење маски и рукавица.

По речима Маринке Ковачевић, међу симптомима мишје грознице су повишена телесна температура, језа и дрхтавица, главобоља, болови у пределу бубрега.

Болест узрокују хантавируси, који су распрострањени у разним деловима света, у Азији те од севера до југа Европе.

Болест се најчешће не преноси с човека на човека.

(Хина)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)