ХРВАТИ УСКОРО КУПУЈУ НОВЕ АВИОНЕ: У игри су два типа летелица, могуће је изненађење

Новости онлине

02. 05. 2021. у 22:30

ХРВАТСКА ће у наредних месец дана донети одлуку о набавци новог борбеног авиона, рекао је министар одбране те земље Марио Баножић.

ХРВАТИ УСКОРО КУПУЈУ НОВЕ АВИОНЕ: У игри су два типа летелица, могуће је изненађење

Фото: Депоситпхотос

У игри су бар два модела, нов амерички Ф-16 и мало коришћен француски „рафал“, а ни шведски „грипен“ није потпуно елиминисан.

- Сигуран сам да ћемо одлуку донети у првој половини године, а то је у идућих месец дана - рекао је министар Марио Баножић, преноси хрватски „Пословни дневник“.

Како незванично наводи овај медиј, одлука о новом ловцу биће објављена на дан оружаних снага, 28. маја, непосредно пред Дан државности Хрватске 30. маја.

- Оно што је политички можда и важније, то је пред други круг локалних избора за начелнике, градоначелнике и жупане у недељу 30. маја, а што би, барем тако очекују у влади, требало да буде позитиван шок који би терао воду на воденицу њиховим кандидатима. Нагађа се да би победнички авион могао учествовати и на обележавању ова два празника, као што је био случај пре коју годину и с израелским „Бараком“ који је летео поводом Дана победе и домовинске захвалности на обележавању годишњице „Олује“ изнад Книна - наводи „Пословни дневник“.

За ког се понуђача влада премијера Андреја Пленковића одлучила, и даље је строго поверљива тајна.

- Након дуготрајног конкурса, у финалу су остали нови амерички Ф-16 блок 70/72 и мало коришћени француски „рафал“. Протеклих месеци се могло чути да ни шведски „грипен“ није потпуно испао из игре. Финансијски, оперативни и економски детаљи обе финалне понуде су непознати. Неслужбене информације су говориле да је француска понуда на нивоу од око милијарду евра, а америчка око 1,6-1,8 милијарди евра. Али, онда се недавно појавила незванична вест да су Американци своју понуду спустили и прилагодили оној француској на нивои од око милијарду евра – вероватно уз смањење првобитног борбеног и оперативног пакета.

Овај медиј покушао је да неке детаље наводне повољније понуде САД сазна и од америчке амбасаде, која им је, међутим, одговорила дипломатски, без потврде и демантија таквих навода.

- Сједињене Државе подржавају хрватску аквизицију борбених авиона који су интероперабилни с НАТО-ом и предани су помагању Хрватској у испуњавању захтева војне способности. Расправе о ценама и роковима за продају војне опреме у иностранству су искључиво комуникација између владе. Ф-16 је референтни НАТО ловац у Европи, где их данас лети на стотине. Улагање у нове Ф-16 нуди Хрватској најбољу вредност, способност и дугорочно безбедносно партнерство на свету - одговорили су из америчке амбасаде у Загребу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)