НОВЕ МЕРЕ У ХРВАТСКОЈ: Продужују се и постојећи прописи на границама, ограничења на снази до 15. маја

Танјуг

01. 05. 2021. у 14:56

ОД данас су у Хрватској продужене епидемиолошке мере које ће бити на снази бар до 15. маја.

НОВЕ МЕРЕ У ХРВАТСКОЈ: Продужују се и постојећи прописи на границама, ограничења на снази до 15. маја

Фото: Депоситпхотос

Продужују се и постојеће мере на границама, али има неких измена, пренео је хрватски портал Индеx.хр.

- За особе које долазе у Хрватску из држава Европске уније и шенгенског простора и простора повезаног са Шенгеном, а којима је улазак омогућен на темељу брзог антигенског теста, неће морати да понове тестирање након уласка у Хрватску ако остају дуже од 10 дана - изјавио је хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

Да ли ће морати да се тестирају зависиће од земаља у које се враћају, додао је он.

- Такође, ако су особе преболеле ковид и вакцинисане су једном дозом, неће морати да приложе тест и иду у карантин - казао је Божиновић.

Према његовим речима, иако је ситуација нешто повољнија, то не значи да људи могу да се опусте нити да се крене са озбиљнијим попуштањем.

Осим националних одлука Штаб је донео и шест регионалних одлука.

- За Загреб и Шибенско-книнску жупанију продужене су мере које су на снази. За Задар и Бродско-посавску такође - истакао је Божиновић.

Он је рекао да су у појединим подручјима ублажене мере с обзиром на побољшање ситуације.

- Штаб Сплитско-далматинске и Дубровника је донео одлуку да је забрана продаје алкохола од 22 сата, не од 20. Радно време угоститеља може бити до 22 сата, а не до 20 сати- , рекао је Божиновић.

Нема ни ограницења за школе страних језика, казао је он.

Дубровачко-неретвански штаб цивилне заштите предложио је у петак Националном штабу попуштање строжих мера за подручје долине Неретве, па ће се на том подручју од 3. маја примењивати мере као у остатку жупаније.

Жупанијски штаб, такође, је дао препоруку оснивачима основних и средњих школа да се у долини Неретве настава одржава по моделу А (у школи) за све ученике основних школа, док ће ученици средњих школа, осим матураната, и даље ићи по моделу Ц.

Предложене епидемиолошке мере важиће до 9. маја.

Због знатног смањења дневног броја новооболелих од ковид-инфекције у Приморско-горанској жупанији (ПГЖ), Штаб цивилне заштите ПГЖ је у петак одлуцио да се укидају пооштрене епидемиолошке мере које су биле на снази у овој жупанији.

Начелник жупанијског Штаба Младен Шћулац на конференцији за новинство у петак у Ријеци је истакао да је и број оболелих од ковида-19 у Клиничко болничком центру Ријека у сталном паду, што је био један од разлога за укидање строжих мера.

То значи да од 2. маја терасе угоститељских објеката и трговина у жупанији могу да раде до 22 сата уместо као до сад до 19 сати.

Отварају се теретане, позоришта и биоскопи, а могуће је долазити у посете у домовима за старије особе без ПЦР теста.

Одлучено је да се сви ученици разредне наставе, односно од првог до четвртог разреда основне школе, у жупанији врате на наставу.

Ученици старијих разреда основних школа остају још недељу дана на онлајн настави.

У школе се враћају и матуранти, те средњошколци на стручној пракси и индивидуалној настави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)