ВЕНЦИ И ПОЧАСТ ЗА ЖРТВЕ: Представници обележили “Пробој логораша у Јасеновцу”

Novosti online

22. 04. 2021. у 17:32

ДАНАС се у Јасеновцу обележила 76. годишњица пробоја последњих заточеника усташког логора. Венце и почасти за све жртве геноцида положили су представници страдалих народа.

ВЕНЦИ И ПОЧАСТ ЗА ЖРТВЕ: Представници обележили “Пробој логораша у Јасеновцу”

Фото:

Пробој из логора Јасеновац извршило је 22. априла 1945. године 600 од преосталих 1073 логораша, заточених у Циглани, када су схватили да их чека сигурна смрт. Пробој је преживело само њих 117. Истог дана, пробој је извршило и 147 заточеника у Кожари, од којих је преживело 11 њих.

Ослобођење Београда и напредовање јединица НОБ-а само је појачало убијање логораша у Јасеновцу од стране усташа. Намера усташа је била да убију све преостале логораше, а доказе да униште. По наређењу управе логора Јасеновац, све нове групе заточеника које су довођене у Јасеновац, истог су часа одвођене на Саву, где су убијане и бацане у реку.

Фото:

Особље управе логора, стражари, командири и остали били су ангажовани на уништавању архиве, циглане, ланчаре, магазина, барака. Једни су подметали мине и дизали грађевине у ваздух, други убијали преостале или новопридошле, трећи палили бараке и документацију.

Усташе су прво пришле ликвидацији женског логора. Последња група жена, њих 80-ак, убијена је 21.Априла 1945. године. На спомен на све страдале од усташког терора данас се полажу венци и одају почасти.

Фото:

Венце испред представника страдалих народа су положили у име Срба председник СДСС-а Милорад Пуповац и потпредседница Драгана Јецков, испред ромске заједнице Вељко Кајтази, Фрањо Хабулин предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста РХ, као и Огњен Краус предсједник координације Жидовских опћина у РХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)