ЈАНЕЗ ЈАНША О СЛОВЕНАЧКОМ ОТЦЕПЉЕЊУ: Улога наше војске је била кључна

Танјуг

19. 04. 2021. у 22:17

ТОКОМ церемоније којом је обележена 30-годишњица од доношења закона о војној обавези у Словенији, премијер Јанез Јанша је истакао да је улога оружаних снага Словеније била кључна за стицање словеначке независности.

ЈАНЕЗ ЈАНША О СЛОВЕНАЧКОМ ОТЦЕПЉЕЊУ: Улога наше војске је била кључна

Фото: ЕПА

Закон о војној обавези је донет након готово шестомесечних расправа у влади и у парламенту и упркос великом противљењу опозиције, подсетио је Јанша на церемонији у националном савету, горњем дому парламента Словеније, преноси СТА.

Он је нагласио да ништа што се догодило у последњих 30 година не може да умањи значај улоге коју је одиграла словеначка армија у процесу стицања независности од СФРЈ.

- Да нисмо имали словеначке оружане снаге када смо прогласили независност, наша декларација би била оперетска представа - рекао је Јанша.

Он је додао да је уверен да је тек када су Словенци показали да су "спремни да бране себе" положен испит зрелости за независност и начињен кључни корак у процесу међународног признања Словеније као независне државе.

- Историја нас је научила на суров начин да ћемо уколико превише заборавимо на оружје, убрзо остати без маслаца. То смо, током турбулентне историје научили на тежи начин - рекао је Јанша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (4)

Mapko

21.04.2021. 17:05

"Улога наше војске је била кључна", naravno u prvim ratnim zlocinama na prostoru bivse Jugoslavije nad JNA vojnicima koji su se predali, streljani su na licu mesta. Nije mi jasno zasto ni jedan sud u Srbiji nije podigao optuznice protiv Milana Kucana i i jos dosta njih na vrhu slovenacke drzave. Zar su nase zrtve nevazne ?