НОН-ПЕЈПЕР О ПАХОРУ ДИПЛОМАТСКИ КИКС БИХ: Шеф словеначке дипломатије - Ради се о манипулацији

Танјуг

14. 04. 2021. у 17:36

ШЕФ словеначке дипломатије Анже Логар негирао је данас тврдње о наводном нон-пејперу који је, према неким медијима у Словенији и БиХ, Европској комисији доставио премијер Јанез Јанша, истакавши да је реч о манипулацији и покушају компромитације владе и председника.

НОН-ПЕЈПЕР О ПАХОРУ ДИПЛОМАТСКИ КИКС БИХ: Шеф словеначке дипломатије - Ради се о манипулацији

ФОТО: Принтскрин / Јутјуб

Логар је рекао да су се те шпекулације могле одностити на документ који је Бриселу предала Хрватска у вези са БиХ.

Министар је то рекао на парламентарном одбору за спољну политику, који је о том питању хитно затражила опозиција.

О том документу, рекао је, као незваничном расправљано је у Бриселу прошлог месеца, а придружиле су му се Словенија, Мађарска, Бугарска, Грчка.

У том документу је, додао је, наведене државе заузеле став да БиХ добије статус кандидата за чланство чим за то испуни све услове.

Рекао је да не види шта ту није у реду.

- Је ли циљ штетити Словенији, БиХ или и једној и другој земљи и ''пуцати'' широм наоколо како би неко ипак ''пао''? - упитао је Логар, који је иначе члан Јаншиног СДС.

Што се тиче индискреција у вези с изјавама које је у разговору с БиХ челницима у марту, приликом посете Сарајеву, дао словеначки председник Борут Пахор, Логар је казао да је то дипломатски кикс.

- Крајње је необично да је највиша комуникација представника двеју држава објавила у медијима - казао је и упозорио:

- Ако неко каже информацију која је изречена у затвореном кругу између представника двеју држава, тиме се крши дипломатски кодекс.

С тим у вези је рекао и да је зато погрешна одлука БиХ да због наводног политичког скандала око наводног нон-пејпера на разговор позове амбасадорку Словеније Зорицу Букинац, јер је, сматра, требало да буде обрнуто - морала је да реагује Словенија.

Истакао је да Словенија ни под Јаншином владом није мењала стратегију у спољној политици и према региону западног Балкана, која ће и под њеним председањем Саветом ЕУ остати високо на листи приоритета, као и да Словенија подржава европеизацију целог региона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

KIR SRBIN

14.04.2021. 18:08

Вук длаку мења, али ћуд,.. Ааа, да то су нам сада "пријатељи". На глупостима које су направили и изговорили наши политичари у последњих двадесет година могао би и Радоје Домановић да заплаче. ни он се неби сети свих будалаштина и лупетања које су они изговорили или урадили да би се спријатељили са змијама.