У ТУЖИЛАШТВУ БиХ ДОМИНИРАЈУ БОШЊАЦИ: Од 57 тужилаца, чак 75 одсто долази са простора федерације

Танјуг

14. 04. 2021. у 11:42

ДА Бошњаци доминирају у Тужилаштву БиХ указују бројеви према којима од 57 тужилаца чак 75 одсто долази са простора Федерације БиХ, а највећи број њих, више од 45 одсто се изјашњавају као Бошњаци, пише бањаучки Глас Српске.

У ТУЖИЛАШТВУ БиХ ДОМИНИРАЈУ БОШЊАЦИ: Од 57 тужилаца, чак 75 одсто долази са простора федерације

Фото Независне новине

Према подацима Тужилаштва, из ФБиХ долази 16 Бошњака, четворо Срба, девет Хрвата, као и четворо из реда осталих, док из Републике Српске долази 14 тужилаца, од чега 13 Срба и један који се изјашњава као остали.

Када је реч о службеницима са високом стручном спремом запосленим на неодређено време, од њих 107, више од 60 одсто чине Бошњаци, док Срби чине 18, а Хрвати 16 одсто.

Према месту пребивалишта, чак 87 од 107 службеника долази из ФБиХ, 18 је из Републике Српске, а троје из Брчко дистрикта.

Саветник српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милан Тегелтија истакао је да национална структура у свим институцијама на нивоу БиХ на први поглед приближно одговара попису становништва из 1991. године.

- Међутим, када се погледа ентитетска заступљеност, онда је видљиво да ту постоји значајна диспропорција на штету српског народа и Републике Српске, а у корист Бошњака и ФБиХ - навео је Тегелтија.

Диспропорција, каже, постоји од оснивања тих институција, у првом периоду од 2003. до 2007. године, када су на те позиције именовани углавном људи из ФБиХ, било да су Бошњаци, Срби, Хрвати или остали, с тим да су се као остали углавном изјашњавали пореклом Бошњаци, како би на тај начин попунили и ту квоту у правосудним институцијама.

Тегелтија посебно истиче чињеницу да је реч о несмењивим, односно сталним, а не мандатним функцијама, које се обављају до одласка у пензију и да је од почетка таква ситуација зацементирана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

prellee

14.04.2021. 12:29

Ne samo u Tužilaštvu, nego i u mnogim drugim instituacijama na nivou BiH. Drugo u Federalnim institucijama skoro i nema Srba. Sve su to Bošnjaci prisvojili kao svoje. Usto mnoga mjesta koja pripadaju Srpskom narodu su zaposjeli Bošnjaci. Srbi i FBiH nemaju šanse da se nametnu ili opstanu. Čovjek bez posla je ekonomski propao, poslije toga i politički, na kraju se napusti taj prostor. Veoma smišljena i nekorektna politika Bošnjaka.Tegleltija ništa novo nije saopštio, bolje je pitanje, kako takvu PRAKSU promjeniti!