ПРОФЕСОР ТАНАСКОВИЋ УПОЗОРАВА: У БиХ има много више исламистички радикализованих појединаца и група него пре рата

Novosti online

10. 04. 2021. у 09:24

ПРОПОВЕДАЊЕ демократске и грађанске државе од неинвентивних настављача мисије аутора "Исламске декларације" после свега што је снашло БиХ и њене становнике током последње три деценије одјекује безнадежно шупље и води ка цепању земље, сматра исламолог и бивши дипломата Дарко Танасковић.

ПРОФЕСОР ТАНАСКОВИЋ УПОЗОРАВА: У БиХ има много више исламистички радикализованих појединаца и група него пре рата

Фото Д. Дозет

- То што Бошњака, према попису који Срби и Хрвати не признају, наводно има нешто више од 50 одсто, што би била танка апсолутна већина, не треба никога, а првенствено њих, да завара у погледу изводљивости било каквог вида мајоризације кроз формално демократско одлучивање по систему "један човјек - један глас". То је практично немогуће, а сваки овакав покушај, па и идеја о покушају, само би додатно продубили унутрашње поделе и приближили их неповратном расцепу - рекао је Танасковић.

Он је истакао да Европљани у свом интересу зазиру од стварања мале, етнички чисте муслиманске државе на Балкану, а да за Бошњаке немају никакве нарочите симпатије, осим патетично декларативних, те се грозе мењања граница.

- Тај експлозивни процес са неизвјесним последицама не би могли контролисати, при чему су посебно алергични на указивање на аналогију са тзв. Косовом, устрављени су потенцијалним новим миграцијским таласом и сматрају да је нужно одржавати бар неки степен равнотеже у државном провизоријуму дејтонске БиХ - додао је Танасковић.

Он је подсетио да у БиХ има много више исламистички радикализованих појединаца и група него пре рата, као и такозваних параџемата, ван контроле државе, али и Исламске заједнице.

Танасковић претпоставља да БиХ неће бити ни приоритет Бајденове администрације, чему се неки политички кругови у Сарајеву надају.

- Питање атлантске интеграције БиХ једна је од тема на којима Вашингтон рутински инсистира, а које унутар двоентитетске државе изазива сталну напетост. Не верујем, међутим, да се оно у садашњем регионалном контексту може драматично актуелизовати и конкретизовати, све док Српска задржава негативан став према убрзавању кретања ка НАТО-у - рекао је Танасковић.

(Глас Српске)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)