ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР САД БЛИНКЕН ПОРУЧИО: Знало се да ће Дејтон временом морати да се мења

Танјуг

01. 04. 2021. у 19:48

ДРЖАВНИ секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен поручио је члановима Председништва БиХ да су САД биле важан партнер у креирању Дејтонског мировног споразума, али, како је навео, од самог почетка се знало да ће временом бити потребно да се он мења.

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР САД БЛИНКЕН ПОРУЧИО: Знало се да ће Дејтон временом морати да се мења

Ентони Блинкен / Архива

"Дејтонски споразум направио је одличан темељ на којем се Босна и Херцеговина градила што је омогућило држави да успостави одржив пут према чланству у Европској унији и снажнију сарадњу са НАТО савезом. Наравно, од самог почетка се знало да Дејтонски споразум није "усечен у камену" и да ће временом бити неопходно мењати га", навео је Бинкен у писму Милораду Додику, Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу.

Како је пренео сарајевски портал Клиx, Блинкен се осврнуо и на недостатке самог споразума и потребне измене да би се омогућили равноправни избори у шта је убројао пресуду Европског суда у случају Сејдић-Финци.

"Потребно је извршити мање измене устава, како би се извршила реформа изборног система у складу са правилима Европске уније и одлукама Европског суда. Подржавамо и измене Изборног закона како би се спровеле пресуде Уставног суда БиХ што би довело до тога да наредни избори 2022. године буду историјски када су у питању слобода, једнакост и равноправности", навео је Блинкен.

Амерички државни секретар истакао је да могућег "Дејтона 2" неће бити ништа и да се лидери морају фокусирати на мање али знатно реалније реформе.

"Знам да постоје људи у БиХ који позивају на стрпљење, као и они који верују да САД и Европска унија припремају "Дејтон 2" како би променили тренутно односе у држави. Видели смо да су претходне реформе у БиХ биле безуспешне због тога што се покушало урадити много тога ођедном, навео је.

Блинкен је навео да САД верују да се треба фокусирати на имплементацији мањих али значајних уставних, изборних, економских и других реформи како би осигурали права свих грађана у изборном процесу, унапредио интегритет судства, смањила могућност корупције и побољшао економски опоравак да би се вратило поверење грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)