ГОДИНА ЛАЖНИХ ОБЕЋАЊА: Загрепчани резимирају шта је испуњено од обећања грађанима после земљотреса

Ј. КЕРБЛЕР, од сталног дописника “Новости” - ЗАГРЕБ

22. 03. 2021. у 00:41

ГОДИНУ дана након разорног земљотреса Загрепчани могу само да констатују да дословно ништа није урађено на обнови.

ГОДИНА ЛАЖНИХ ОБЕЋАЊА: Загрепчани резимирају шта је испуњено од обећања грађанима после земљотреса

Фото Танјуг

Центар града изгледа исто као пре 365 дана када је у 6.24 ујутро град затресло 5,5 степени по Рихтеру, оштетивши хиљаде зграда и станова. Од тада до данас грађани слушају обећања о европским парама, у међувремену је основан и Фонд за обнову, али до сада није одобрен дословно ниједан захтев. И све је и даље на чекању, бирократија коло води, а грађани морају да прикупе десетине разних потврда и докумената да уопше задовоље критеријуме на папиру.

Загреб у својој историји никада није изгледао тако тужно као сада. Сами грађани су својим новцем кренули у поправак фасада, без ичије помоћи са стране, али и то иде споро и скупо. Наиме, само за нужне послове обнове старих зграда потребно је више стотина хиљада евра, а нико не гарантује да ће тако обновљене зграде бити безбедне за могуће будуће земљотресе. Много је непознаница, па и стручњаци имају низ теорија што урадити да се квалитетно обнове зграде старе стотинак и више година.

СТРАХ НА БАНИЈИ

ПРИМЕР Загреба, где у годину дана није урађено ништа осим администрирања, плаши сада и Банијце, који су се такође наслушали обећања, а хиљаде њих након катастрофалног земљотреса и даље немају воду. Тако се и на Банији спомиње изградња 1.500 кућа, али нико не зна рокове.

 

Сам центар града изгледа аветињски, поготово по ноћи, јер мало ко више станује у оштећеним зградама. Они који су остали живе у лошим условима и неизвесности, јер када напокон и обнова почне питање је ко ће и када да дође на ред. Уочи сваких избора, као сада када следе локални избори у мају, стижу и бројна обећања, али мало ко више и верује да ће обнова бити завршена наредних десетак година.

КАД ЕВРОПА ОДЛУЧУЈЕ

ЕВРОПА тек треба да одлучи колико ће пара дати за обнову Баније, а када се зна да и процедура по европским правилима траје дуго, питање је и када ће Банијци доћи на ред за озбиљнију санацију штета. До тада многи млади ће поново отићи из Хрватске, али то, како се чини, политичаре нимало не забрињава.

Остају наравно и многе државне зграде које су оштећене у земљотресу, од Ректората и Правног факултета до музеја, бројне историјске зграде у старом делу Загреба, па да се и данас крене са обновом тешко да би до краја ове деценије било све готово.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)