СКАНДАЛОЗАН НАПАД ХРВАТСКИХ ГЕНЕРАЛА НА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Изнели лажне оптужбе, траже смене и оставке на ХРТ-у због интервјуа

Novosti online

21. 03. 2021. у 16:56

ХРВАТСКИ генерали и професори, генерал Иван Тољ, генерал Иван Капулар, адмирал Давор Домазет Лошо, проф. др.сц. Андрија Хебранг, проф.др.сц. Слободан Просперов Новак и академик Јосип Печарић, реаговали су скандалозним саопштењем за медијие на гостовање српског патријарха Порфирија на ХРТ-у. Због тога су отворено тражили смене и оставке на националној телевизији.

СКАНДАЛОЗАН НАПАД ХРВАТСКИХ ГЕНЕРАЛА НА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Изнели лажне оптужбе, траже смене и оставке на ХРТ-у због интервјуа

Фото: СПЦ

Њихово саопштење преносимо у целости:

- Заиста невероватно! Хрватска радио телевизија на новом поклонству у Београду, евоцирала је успомене на 1918. год. и проглашење државе СХС, овај пут 'спонтано', у 'шали' из уста српског православног регента новопеченог патријарха Порфирија. Или можда нисмо упознати је ли патријархово гостовање на ХРТ- у заузврат гостовања председника Хрватске бискупске конференције на празник Св. Саве на РТС, српској јавној телевизији. Исто тако нисмо упознати је ли том приликом Председник ХБК имао оспоравајућих примедби на проглашење светим Доситеја Васића, митрополита загребачког? - поручили су саопштењем за медије генерал Иван Тољ, генерал Иван Капулар, адмирал Давор Домазет Лошо, проф. др.сц. Андрија Хебранг, проф.др.сц. Слободан Просперов Новак и академик Јосип Печарић.

- На Јосипово, 19. марта 2021. у дневнику ХТВ, у најгледанијем термину на 333. годишњицу одлуке хрватскога Сабора о проглашењу св. Јосипа заштитником хрватскога народа, ХРТ је објавила интервју с патријархом СПЦ. Дакле, новинара Драгана Николића запутили су у Београд да направи ексклузивни разговор с човеком, који нам је, искористивши такав поклон ХРТ-а, између осталога, у 'шали' саопштио 'амбицију' да буде не само српски патријарх, већ и патријарх Срба, Хрвата и Словенаца! У свакој шали, како се каже, пола је истине, па ако је томе тако, ако је и од Порфирија Перића, превише је и шале и његове истине! Било би лепо да се шали у оквирима и границама Републике Србије, а да остало препусти хрватским и словенским вицмахерима! И Словенци, а поготово ми Хрвати имамо и превише својих шаљивџија, који се шале и играју с тешко стеченом слободом и државном самосталношћу.

- Међутим, није проблем у Порфирију! Овај 'спектакл' би могао имати више разлога и верзија. Као прави хрватски наивци пођимо од мање вероватног сценарија! Он је, фудбалским речником речено, искористио сваку лопту, свако питање хрватског новинара и задао - захваљујући његовој глупости, наивности, поткапацитираности, комплексу мање вредности - нашој проређеној и слабој одбрани неколико голова и постао победник смешне и жалосне утакмице одигране у седишту СПЦ-а.

- Ипак, далеко је вероватније да је помно одабран тренутак и празник св.Јосипа за снисходљива, поданичка, издајничка питања, која су сугерисала жељене Порфиријеве одговоре. Овако му се не би улизивао ни један српски новинар РТС-а. Благо Порфирију, има он хрватско-српску далековидницу. Николић је само извршио свој јадан задатак. И јасно, при томе, како другачије, самоиницијативно, ничим изазван потегао је питање Јасеновца с формулацијом која потврђује српску митоманију и лажи о милион људи, понајвише Срба, убијених у томе логору. Уместо да га је питао хоће ли се као патријарх заузети да се престане с великосрпским лажима и претеривањима којима се блати и терети хрватски народ. Зашто га није питао хоће ли се заузимати да се оформи међународно мултидисциплинарно тело за истраживање свега онога што се догађало у Јасеновцу од 1941. до 1945. и потом од 1945.до 1950.? Зашто га није питао о десетинама хиљада ликвидираних Јевреја у Недићевој Србији и зна ли ишта о специјалним возилима- плинским коморама која су кружила по Београду и у којима су 'излетнички' убијали људе, претежно јеврејске националности? Зашто није искористио прилику па га питао о српским, србијанским логорима у којима су патили и умирали хрватски људи у годинама минула рата и агресије на Хрватску? О незнаним јамама и гробиштима, нашим несталима које већ деценијама тражимо, не би ли их достојно сахранили у хрватској земљи и не би ли њихови родитељи и родбина пронашли какав такав мир.

- Уместо оваквих питања, Николић пита Порфирија хоће ли се и када догодити клечање у Јасеновцу. Требао би клекнути он, његови епископи и наши бискупи и на тај начин признати кривњу и покајати се и тако потакнути ново хрватско-српско братство! Што би то требали наши бискупи направити? Признати да су криви што су живи и испричавати се што заступају баш као и блажени Степинац достојанство сваке особе, сваке породице и свакога народа, испричавати се да су на линији надбискупа загребачкога Алојзија Степинца, који је у вихору рата, једини у Европи, храбро говорио против нацизма, фашизма, комунизма, расне дискриминације, прогона Јевреја, Рома… Извињавати се што заступају да Алојзије Степинац буде што пре проглашен светим!

- Наш је новинар потом поставио питање о Степинцу. Могао га је и не поставити. Није могуће да није знао какав ће одговор уследити. Патријарх нам саопштава, на Јосипово у дневнику ХТВ-а, да је у 'поседу' Степинчевих писама која су проблематична… Изговорио је то хладно, не трепнувши. Није могуће да не зна што Хрватима значи Степинац, којега чак и мали део неверујућих Хрвата сматра моралном величином и вертикалом, без кога је тешко замисливо сагледавање хрватске историје и духовности хрватских католика. Нашем блаженику светога сјаја судили су комунисти у Загребу! Нису успели, о томе је суду и комунистичкој пресуди, захваљујући његовом светом и мученичком животу, историја рекла праворијек. Унаточ свему томе данас му и блаженоме поново суде! И то у СПЦ-у, у Београду! Можда им св. Сава просветли памет! Та он је, кажу они, највећи њихов светитељ! Ми то не оспоравамо нити се у то петљамо! Нека пишу своју хагиографију и своју 'историју'. Потпуно их разумемо, њима је историја или повијест неприхватљива. Поготово повијест, њу су 'усташе' измислили. Јасно, кажу 'историчари' уз велику и издашну помоћ Ватикана, о којем лажу и суставно га клевећу, па им се и тамо, што је ван сваке памети, причињају усташе. Таква их стајалишта не сметају да успостављају односе под кринком екуменизма користећи сваку прилику не би ли спречили проглашење светим католичкога и хрватског блаженика Алојзија Степинца.

Хрватски народе, нека ти је сретно ово тешко коризмено Јосипово, оптерећено Ковид-ом, потресима и животним, привредним и демографским невољама. Нека ти је сретан и благословљен надолазећи Ускрс! Потребан нам је више но икад заговор нашега небеског заштитника. Да нас ускрсли Крист заштити од свих зала, незапослености, исељавања, корупције, лоповлука, друштвене неправде, посрнула и лоша правосуђа, лажи, обмана… Да нас заштити и од оваквих интервјуа и емисија на Хрватској радио телевизији, коју претплатници не плаћају да производи лош и штетан програм! Уверени смо да већина претплатника и гледаоца очекује извињење и одговорност, па и смене и оставке на ХРТ-у.

ХРТ је јавна телевизија, па у том смислу она је од државнога и националнога значења и уређивачке грешке и пропусти, који улазе у сферу националног достојанства, па и у одређеном смислу националне сигурности, не могу и не смеју пролазити испод радара Хрватског сабора, па и извршне власти, која је дужна спречавати овакве појаве, пазећи при томе да се не нарушава све оно што се подразумева под слободом медија - стоји у саопштењу.

(Директно.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

popov

21.03.2021. 17:24

ovo je STRAH onih koji su nemocni da dijalogom razgovaraju o bilo kojoj temi,,na ljudski i otvoren nacin..dijalogom umnih ljudi.nemora se slagati ni u jednoj tacki dialoga niko..ali da postoji dialog;;to je nesto sto je jedan ljudski i normalan pocetak razgovora ljudi..e on nemoze kao takav ni da nastane ;;zbog STRAHA i nemoci aktera za dijalogom..boje se da neizgube podlogu pod nogama..neka im je prosto i od boga i od naroda!!

Nije Mala Nije Mala

21.03.2021. 17:31

Дивно подсећање зашто не треба да имамо било какве односе са потурицама (покатоличеним и исламизованим Србима). Свако ко је видео интервју Његове Светости Патријарха Србског, и ко има зрно мозга у глави, видеће да је то било у најбољој намери, умерено и помирљиво, али авај - то код крвата не пролази. Они усташе стављају под знак навода, као да је то нека измишљотина, и нас (еј: ОНИ НАС ) оптужују за прекрајање историје!! Најбоље је оставити их на миру да се у свом брлогу боре са својим демонима прошлости. Позивају се на Криста и његову правду, али кад дођемо Богу на истину - ко ће у пакао а ко у рај знамо сви врло добро: њихове грехове ни све реке, ни Јадранско море не могу да оперу...

nele011

22.03.2021. 05:29

@Nije Mala Nije Mala - Pa jesu Srbi prekrajali granice. IZVUKLI smo ih iz austriskih stala i konjusnica i napravili im drzavu. To je ono sto njih NAJVISE BOLI. Zato i pisu o gomili svojih kraljeva, a kojima se ni grob ne zna. Nema njima leka.

Darko1963

21.03.2021. 17:39

Ja da sam na mestu partrijarha, obelodanio bi neke od tih pisama celokupnoj javnosti da napokon ti koji se bune se upoznaju sa sadržinom, mada sumnjam da oni to već neznaju šta piše. Nezna običan narod, ko šta se prave kćerke od Pavelića da neznaju šta je bilo u Jasenovcu. Ko šta su okolo nacističkih logora smrti znali nemci, tako su okolo logora smrti ustaša znali i Hrvati. Dobro je svima poznata igra ustaša, zato su i amerikanci bili u ratu sa NDH, ili je možda Truman i Čerčil bili lažovi pa su lagali svoje nacije o dešavanjima na Balkanu.

Milos

21.03.2021. 17:45

Kada cete Pavelica i Luburica da predlozite za svece? Vreme je sta cekate. Sto vise pobijenih Srba, narocito zena i dece, to veci Hrvat. Jadni i bedni ste svi odreda, ovo sto ste napisali i potpisali. Da li u vasim glavama postoji jos nesto, osim mrznje prema Srbima.

MiR

21.03.2021. 17:57

Ovi Hrvati su beznadezni slucajevi. Bolest je to kad svoja nedela pripisuju nama. Nema ni naznake suocavanja sa sopstvenom genocidnom celokupnom istorijom. Dodvoravaju se Jevrjima a bas su oni svedoci i nase i svoje golgote. Neverovatni su ustaski zlocini, zato niko i ne moze da veruje, pogotovo njihovi potomci. Ali Bog broji i ne zaboravlja, ne smemo ni mi. Vecna slava i pokoj dusama srpskih i ostalih mucenika, ustasama vecni pakao.

Pera

21.03.2021. 18:25

Očekujem da će pod hitno Hrvatska službeno poslati diplomatski protest /notu/ Srbiji i tražiti da u buduće za ovakve intervjue moramo pitati za odobrenje kvazi admirala Lošu i njegove pajdaše.Pitanja će naravno dostavljati oni a i odgovor mora biti usklađen sa NDH-zovskom politikom koja se provodi prema Srbima u "lepoj njihovoj". Čudo da na popisu nema i general- šofera Ljube Ćesića Rojsa bez čije se mudrosti ne može ništa takvo da rešava.

Tom

22.03.2021. 00:29

Никада нису денацификозавани, одрасли су крштећи дјецу на одру Степинца. Крунослав Драгановић је доведен да живи у Југославији као слободан или можда заслужан грађанин. Наше највеће стјециште је Јасеновац а њихово Блајбург. Једини народ који је имао логоре за дјецу. Без стида и душе

Pera

24.03.2021. 18:08

@Tom - Ne može se nikako upoređivati Jasenovac i Blajburg. Dok je Jasenovac mesto stradanja nedužnih civila,žena i dece Blajbur je stradanje ratnih zločinaca koji nisu hteli da se predaju i da im se sudi nakon rata. Nema dokaza da su u Blajburgu stradali civili posebno žene i deca.

Nikola Ćirilica

22.03.2021. 01:11

Одломак из књиге "Јелена 93." "Хоће траг да нам затру. Док год ми постојимо, они неће моћи да забораве да су једном издали."

Pedja

22.03.2021. 06:13

@the zika - Mislim da gresis, ovo je brzo saopsteno da se zastiti njihova velikoustaska tvorevina. Nisu oni kao nas SANU koji se ogradjujeod svega da nedaj boze neko uperi prst u njih kao velikosrbe, a oni jos uvek zive u Jugi.

Boris

22.03.2021. 03:34

Mi Krajisnici znamo ko su ti ljudi- neljudi tako da sto reci mozda ih ohrabrivati da nastave da velicaju svoje gromade Pavelica,Francetica,Bobana,Milosa,Filipovica i ostale zlocince,91.godine u prolece na misi-Bogosluzenju njihov tadasnji kardinal Franjo Kuharic na propovedi rece citiram.Zmaja treba ubiti i ne samo to treba ga iseci na komade i ne samo to jer se zmaj kao mitsko bice moze ponovo spojiti treba mu dusu uzeti.Dragi moji Srbi Zmaj je JNA a dusa je Srpski narod e takvi su njihovi velikodostojnici

Goran

22.03.2021. 05:01

Pa kako da ga pita kad sve što su ovi nazovi generali rekli je laž kako da laže čovek za vas. Eto sad ste rekli šta imate pa nek vam se smeje i Srbija i Hrvatska koga briga i za kraj ne postoji crkva na planeti iznad čijih vrata piše sačuvaj nas Bože kuge, gladi i Srba već piše Hrvata. Pogledate li se bar nekad u ogledalo sram vas bilo a samostalni, nezavisni i slobodni ste malo sutra...

ii

26.03.2021. 07:23

Porfirije gresi sto uopce usporedjuje Beograd, Zagreb i Ljubljanu sa pravoslavnog stanovista. To mu je doslo valjda od boravka u Zagrebu u srpskoj pravoslavnoj gimnaziji sto je daleko ispod njegove sadasnje funkcije i nivoa. Mora se izabrati novi mitropolit zagrebacko-ljubljanski a Porfirije neka se posveti sluzbi na dobrobit svih pravoslavnih Srba diljem svijeta.