ХРВАТИ БЕСНИ ЗБОГ СОПСТВЕНЕ НЕМОЋИ: Буне се због буњевачког језика, добили бруталан одговор Србије

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

17. 03. 2021. у 15:49

- ОДГОВОР министра спољних послова Србије Николе Селаковића на просведну ноту Хрватске поводом претњи упућених Хрватима у Војводини незабележен је у дипломатској пракси и није европски, а ни добросуседски - поручио је хрватски шеф дипломатије Гордан Грлић Радман.

ХРВАТИ БЕСНИ ЗБОГ СОПСТВЕНЕ НЕМОЋИ: Буне се због буњевачког језика, добили бруталан одговор Србије

Фото: АП/ Virginia Mayo

Спор је кулминисао након промене статута града Суботице и процедуре увођења буњевачког језика као званичног, што је изазвало реакције Загреба и тврдње да су после тога упућиване претње Хрватима у Војводини.

- Ми смо чекали неколико дана власти у Србији, оне се нису јавиле ни осудиле те претње које су биле личне нарави, изравно упућиване на порталима и у електроничкој пошти хрватске заједнице. Хрватска заједница није добила потпору србијанских власти, па је затражила потпору Хрватске.

Након тога је уследила хрватска дипломатска нота, коју је Селаковић оценио као ”једну од најглупљих и најбесмисленијих које је до сада примио”.

- Та Селаковићева изјава је до сада незабележена у дипломатској пракси. Чињеница да су суботичке власти касније привеле једног или два грађанина говори о томе да је наша нота имала смисла, а похвалили су је и Хрвати у Војводини - тврди Грлић Радман.

- Ако Србија жели да уђе у Европску унију сигурно не може наставити са таквим наративом. У изградњи добросуседских односа морају се решавати отворена питања попут оног о несталима из Домовинског рата или статуса хрватске мањине у Србији која нема права реципрочна српској мањини у Хрватској - закључио је хрватски шеф дипломатије. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)