ОГРОМНЕ ЦИФРЕ ЗА НЕПОШТОВАЊЕ МЕРА: Инспектори у БиХ у фебруару изрекли казне од 70.000 евра

Срна

10. 03. 2021. у 14:15

ИНСПЕКЦИЈСКИ органи у Федерацији БиХ (ФБиХ) у фебруару су извршили 2.512 инспекцијских надзора поштовања хигијенско-епидемиолошких мера за спречавање даљег ширења вируса корона, при чему су код 98 субјеката уочили грубо кршење мера, за шта су издати прекршајни налози у износу од 140.110 КМ.

ОГРОМНЕ ЦИФРЕ ЗА НЕПОШТОВАЊЕ МЕРА: Инспектори у БиХ у фебруару изрекли казне од 70.000 евра

Фото: Новости

Инспектори су изрекли и 339 решења о отклањању недостатака субјектима надзора код којих су установљена мања одступања од прописаних мера, подаци су Управе за инспекцијске послове ФБиХ, преноси Српскаинфо.

Из ове управе наводе да је анализом утврђено да до кршења мера најчешће долази у угоститељским објектма, трговинама, тржним центрима, али и привредним друштвима с већим бројем запослених, односно на местима окупљања већег броја људи уопште, те да је приметно да је дошло до извесног опуштања становништва, што резултира погоршањем епидемиолошких трендова.

Казне за прекршаје прописане су Законом о заштити становништва од заразних болести, и то у распону од 3.0000 до 10.000 КМ за привредна друштва, друга правна лица и здравствене установе, за одговорна лица у правним лицима од 500 до 2.000 КМ, за носиоце приватне праксе и обртнике од 2.000 до 8.000 КМ, за физичка лица од 100 до 2.000 КМ, с тим да преношење заразне болести представља и кривично дело у смислу Кривичног закона ФБиХ.

Из Управе за инспекцијске послове ФБиХ подсећају да наредбе Кризног штаба федералног Министарства здравства представљају оквир и минимум нужних мера и препорука за подручје целе ФБиХ, а да је кантоналним владама и кризним штабовима остављена могућност увођења рестриктивнијих мера.

Становништву и привредним субјектим аупућен је апел да се придржавају прописаних мера, те обезбеде претпоставке за поштовање свих препорука, како за добробит личног здравља, тако и за колективну сигурност и нормализацију прилика у ФБиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)