БиХ НИ У МАРТУ НЕЋЕ ДОБИТИ ВАКЦИНЕ ОД КОВАКСА: Министарство добило документ, ево које услове нису испунили

Танјуг

23. 02. 2021. у 19:04

БиХ НИ У МАРТУ НЕЋЕ ДОБИТИ ВАКЦИНЕ ОД КОВАКСА: Министарство добило документ, ево које услове нису испунили

Фото архива

БОСНА и Херцеговина ни у марту неће добити вакцине путем заједничког механизма Ковакс, пише у документу који је добило Министарство цивилних послова БиХ од Канцеларије Ковакса.

Како сазнаје портал клиx.ба, у писму се наводи да је 29. јануара БиХ јављено да ће добити 23.400 доза Фајзерових вакцина, под условом да испуне низ наведених услова, а они, како кажу из Ковакса, нису испуњени.

Конкретно се наводи како по Фајзеровим дубинским анализама за сваку земљу, БиХ своје обавезе није завршила.

Првенствено се то односи на захтеве "ултра хладног ланца" за складиштење вакцина, али и обавезе које су из правног и административног домена.

- Након неколико обављених разговора с компанијом Фајзер у последње три седмице, са жаљењем вас обавештавамо да ће се испорука ових доза за које је био циљ да буду достављене у првом тромесечју ове године, бити одгођене све док се не испуне додатни захтеви Фајзера за дубинском анализом, који далеко надилазе процене спремности коју је извршио Регионални одбор за процену - стоји у писму.

За убрзање решења проблема, Ковакс нуди БиХ организацију разговора с представницима Фајзера.

Како сазнаје портал, Фајзер од Босне и Херцеговине тражи и потпис споразума о накнади штете и одговорностима, ако они сматрају да постоје правни или финансијски ризици око могућих обештећења која могу да настану.

У таквим околностима Фајзер тражи директни спразум с државом, који очигледно још није завршен.

С друге стране, из Министарства цивилних послова раније су саопштили да су испуњене све обавезе које су до њих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)