НЕ СМЕТА МУ ШТО ЈЕ ПРИПАДАЛА СРБИНУ: Ево ко је Иво Жинић, чије се име везује за лошу обнову српских кућа у Хрватској (ФОТО)

Срна

16. 01. 2021. у 23:36

НЕ СМЕТА МУ ШТО ЈЕ ПРИПАДАЛА СРБИНУ: Ево ко је Иво Жинић, чије се име везује за лошу обнову српских кућа у Хрватској (ФОТО)

Фото: Принтскрин

СИСАЧКО-мославачки жупан Иво Жунић већ 25 година живи у кући која је, вјероватно, припадала неком од Срба протераних са Баније, пише хрватски портал "24 сата".

Исти извор наводи да је та кућа, која је била празна, додељена породици Жинић на привремено кориштење 1995. године.

Жинић је навео да је власник куће од 100 квадратних метара у Глини и да ју је добио уговором о поклону. Али, како пише портал "24 сата", држава кућу никада није поклону.

Портал даље наводи да се радило о томе да су после акције "Олује", када су протерани Срби са њихових огњишта, остале празне некретнине, али није успео да сазна име претходног власника.

Након сазнања о малверзацијама приликом обнове кућа српским повратницима, које су јако оштећене због лоше градње током земљотреса, хрватски медији све чешће спомињу одговорност жупана Жинића из ХДЗ-а.

Фото: Принтскрин

Портал "Индекс" подсећа да је Жинић деведесетих радио као начелник, а затим и као виши стручни сарадник у Министарству развоја и обнове које је било задужено за пројекат обнове кућа срушених током рата.

- Једноставно речено, данашњи жупан је био један од одговорних стручњака за надгледање обнове кућа. Недавни разорни потрес је открио да су неке од тих кућа, које је обнављала држава, саграђене неадекватно, да се при градњи муљало и штедело се на кључним материјалима . наводи овај портал.

Фото: Принтскрин

Жинић негира било какву одговорност за мањкаву послератну обнову кућа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Braco

17.01.2021. 07:12

Celu krajinu su tako kvazi obnavlljali .Svedok sam na području Donjeg Lapca da su sva betoniranja izvodili belom pržinom kako se to tamo zvalo vadila se iz zemlje iz sela Kestenovac a ne separiranim šljunkom .Ja sam pravio žalbu U Gospić ali uvek odbijen .Zamislite od paljevine izgoreli fert ulošci na plafone samo zašrafili gips ploče a za drugo da vas ne zamaram .Pljačka velikih razmera

Sima

17.01.2021. 07:56

Hrvatska je oduvek bila lopovska i ustaška država. Vidi se da kod njih nije bilo svesti ni savesti. U Hrvatskoj ako nisi Hrvat nisi niko,videlo se to na njihovoj Oluji. EU im je u tom bila pomagač.. Recimo u Nemačkoj nema narodnosti,bez obzura što se tamo rađaju i imaju državljanstva,svi ostaju gastrablajteri. Isto što i u Hevatskoj,?