СИТУАЦИЈА ОКО ПЕТРИЊЕ ЈЕ АЛАРМАНТНА: Нема мира после земљотреса, појављују се све веће рупе у земљи! (ФОТО)

Novosti online

09. 01. 2021. у 20:30

СИТУАЦИЈА ОКО ПЕТРИЊЕ ЈЕ АЛАРМАНТНА: Нема мира после земљотреса, појављују се све веће рупе у земљи! (ФОТО)

Фото: Фејсбук

РУПЕ код Петриње, које су се појавиле после разорног земљотреса, постају све веће.

Геолози су навели да ће терен да снимају и дроновима из ваздуха и тек тада ће знати тачан број рупа, којих за сада на овом подручју има најмање тридесетак.

Научни саветник Хрватског геолошког института (ХГИ) Твртко Корбар изјавио је данас да су тимови Завода за геологију скупљали тектонске податке након потреса у Бановини.

Корбар је у емисији "Добро јутро, Хрватска" рекао да се приказ потреса у околини Петриње потпуно разликује од потреса у Загребу.

- Загребачки потрес и овај на подручју Сисачко-мославачке жупаније нису повезани, зато што се ради о два одвојена епицентрална подручја - истакао је Корбар.

Он је навео да су информације с терена потврдиле да је реч о померању километарских блокова око Петриње у смеру или супротно од сателита који је прешао пре и после по терену који је задесио потрес.

- Северозападни блок померио се 30-ак центиметра према сателиту, а југоисточни блок за 30-40 центиметара од сателита. То су хоризонтални помаци који су очекивани, а сам слом на дубини од 10 километара је биометарских димензија и блокови су се ту померили метар до два. Тако се ослободила силна енергија која је изазвала примарне и секундарне манифестације потреса на површини - додао је.

Истакао је да на кршком подручју не би било оваквих манифестација потреса као што су велик рупе које се отварају у земљи, али би било површинских пукотина.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mile

10.01.2021. 14:29

Ovde neko debelo laze.Petrinja je od Beograda 200km i potresi od 7 ili 9 rihtera bi napravili stetu ne samo u beogradu nego i u Budimpesti i Becu .Pogledajte na mapi udaljenost tih gradova od petrinje u km .