ПЛЕНКОВИЋ СЕ ИШЧУЂАВА: Банија у рушевинама, премијер јауче над судбином Владе Хрватске

Танјуг

06. 01. 2021. у 11:50

ПРЕМИЈЕР Хрватске Андреј Пленковић рекао је данас да је штета на земљотресом погођеном подручју, на којем живи 116.000 становника, много већа него што се у први мах могло сагледати, а највише му је, каже, засметао неуобичајени тренд креирања неповерења које постоји у јавности.

ПЛЕНКОВИЋ СЕ ИШЧУЂАВА: Банија у рушевинама, премијер јауче над судбином Владе Хрватске

Андреј Пленковић / Фото Танјуг-Хина

- Засметао ми је неуобичајени тренд. Можемо слободно рећи, врло неуобичајен тренд, а по мени у целости неоправдан, некаквог креирања неповерења у јавном простору. Према коме? Према држави? Држава ће остати - рекао је Пленковић у емисији Хрватског радија "А сада влада".

На опаску да је то јуче у Петрињи назвао покушајем "демонтаже државе...", Пленковић каже да након овог искуства има "толико истанчане радаре и филтере да ми је у три секунде јасно ко има какву агенду и ко ми спинује некакав пројект или некакав утисак да нешто није у реду".

На људима из Црвеног крста, ХГШ-а, полиције види, каже, незадовољство јер у јавном простору постоји утисак да нешто не раде добро.

- Ма ко је тај који ће из комфора своје фотеље да каже да нешто није добро? На основу чега? На основу којих, чијих података - упитао је премијер.

Влади је у јавности замерено да је одлука о проглашењу стања катастрофе на разореном подручју закаснело, а Пленковић пита ко и где се касни и тражи за то доказе.

Тврди да се намерно тражио, како је казао, неко негде у неком можда мало забаченијем делу Бановине, до кога евентуално још није стигла помоћ или се "пусти некаква полуинформација".

- Томе неко мора да се успротиви. Ја ћу се томе успротивити - изричит је Пленковић.

Премијер је рекао и да је у овом тренутку на порушеном подручју потребно хиљаду контејнера, а да у Хрватској постоје три компаније које их производе, али су оне празне.

Рекао је и да је током јучерашњег обиласка угроженог подручја констатовано да у Мајским Пољанама, нема ниједног објекта у којем је могуће наставити живот.

Опција су, каже, камп кућице и гледаће се да оне у што краћем року буду набављене.

Упитан када се мог очекивати први видљиви резултати обнове, Пленковић каже да тло и даље подрхтава, као и да су сеизмолози резервисани у неким проценама.

- Кристалне кугле нема. Ми ћемо створити правни оквир и створити средства, а за сваку кућу мора да постоји посебно решење - навео је Пленковић.

Обнава, истиче, мора бити транспарентна до последњег да би, како је казао, након 25 година могли све гледати мирно и бити сигурни да је све направљено како треба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)