БОРЕЉ ОПТУЖУЈЕ: Због власти у БиХ мигранти у драматичној ситуацији

Танјуг

06. 01. 2021. у 00:33

ВЛАСТИ у Босни и Херцеговини због дисфункционалног система одлучивања нису ништа учиниле да ублаже драматичну хуманитарну ситуацију стотина миграната у тешким зимским условима, упозорио је високи представник ЕУ за спољну политрику и безбедност Жозеп Борељ.

БОРЕЉ ОПТУЖУЈЕ:  Због власти у БиХ мигранти у драматичној ситуацији

Фото: ЕПА

Он је на свом блогу оценио да су власти у БиХ игнорисале непрестане позиве да обезбеде основне услове за живот и хумано поступање према мигрантима у прихватном центру Липа који није примерен за боравак зими, преноси Хина.

У децембру је тај камп након подметнутог пожара постао потпуно неупотребљив па се 3.000 миграната нашло без најосновнијег склоништа у зимским условима.

Алтернатива притом је пихватни центар Бира у Бихаћу који је с 3,5 милиона евра помоћи од ЕУ уређен и опремљен за зимско становање.

- Тај центар, међутим, стоји празан због противљења локалних власти и становништва - упозорио је Борељ.

Као је навео, у БиХ се тренутно налази између 8.000 и 9.000 избеглица и мигранта, од којих је 5.600 званично регистровано.

Од 2018. године ЕУ је дала БиХ више од 88 милиона евра за решавање основних потреба миграната и избеглица и за јачање капацитета за управљање миграцијама.

Последња транша од 3,5 милиона евра одобрена је пре два дана за помоћ у спречавању хуманитарне катастрофе у Унско-санском кантону, наводи Хина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)