ДОДИК НАДИГРАО ЏАФЕРОВИЋА И КОМШИЋА: Немачки новинар тврди да су представом против Лаврова постали "руски пијуни"

Novosti online

20. 12. 2020. у 09:58

ДОДИК НАДИГРАО ЏАФЕРОВИЋА И КОМШИЋА: Немачки новинар тврди да су представом против Лаврова постали руски пијуни

Комшић и Џаферовић / Фото РТВ ТК

ДВОЈИЦА чланова Председништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић који су одбили да се у Сарајеву састану са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровом кажу да су то урадили зато што не желе бити "руски пијуни", а постигли су управо супротно, оценио је немачки новинар Норберт Мапес-Нидик.

- Објашњавајући своје одбијање да присуствује састанку, бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић каже да је тиме 'нашим пријатељима у Европи, нашим партнерима' хтeо показати 'да смо поносни и одлучни људи'. А Хрват Жељко Комшић није хтeо 'бити руски пијун у играма и обрачунима са земљама ЕУ-а и чланицама НАTО-а'. Обојица су постигли управо супротно.

'Одлучни' државници нису ни помислили да су ту ретку прилику могли искористити за покретање властите иницијативе. Уместо тога, испоставило се да су њих двојица управо пијуни, дакле оно што нису хтели бити. Јер, тек тим отказивањем, посета Лаврова је стекла међународни публицитет - навео је Мапес-Нидик у тексту за "Дојче веле".

Ако министар иностраних послова једне велике силе одвоји своје драгоцено време, истакао је Мапес-Нидик, да без посебног повода посети једну малу, сиромашну, неутицајну, политички неспособну и од њега зависну земљу, он за то има добар разлог.

Он је оценио да се састанак Лаврова са српским чланом и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком показао као велика ствар, а Додик за то може захвалити двојици неочекиваних савезника: бошњачком и хрватском колеги у трочланом Председништву.

Овај угледни немачки новинар је у тексту под насловом "Аутогог са два стрелца" навео да су Џаферовић и Комшић "храбро" одлучили да не присуствују састанку с Лавровом, јер их је наљутило што је Рус претходно посетио само Додика и што у просторији није било заставе БиХ у позадини.

- Свет је из овога, ако је уопште нешто приметио, научио две ствари. Прво: ускоро, када Џо Бајден врати БиХ на дневни ред, то ће у ствари бити утакмица између Русије и Америке, Истока и Запада и друго - у Сарајеву владају тврдоглаве племенске вође које првенствено занимају заставе, грбови и питања протокола. Наравно, ни једно ни друго није тачно, али сада се поново тако доживљава - оценио је Мапес-Нидик, немачки новинар и аутор више књига о Балкану и југоисточној Еуропи.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)