РУСИЈА ОДБАЦИЛА ХРВАТСКИ ПРЕДЛОГ ЗА ДОНБАС: Саветујемо да се тако односите и према Дејтону!

Новости онлајн

18. 12. 2020. у 13:59

ПОРТПАРОЛКА Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је предлог премијера Хрватске Андреја Пленковића да се размотри искуство мирне реинтеграције хрватских територија у циљу решавања кризе у Украјини, рекавши да постоје Мински споразуми и да други рецепти у тој ситуацији нису потребни.

РУСИЈА ОДБАЦИЛА ХРВАТСКИ ПРЕДЛОГ ЗА ДОНБАС: Саветујемо да се тако односите и према Дејтону!

Фото: ЕПА

Захарова је подсетила да је, у циљу решавања сукоба у Украјини, Савет безбедности УН 2015. године усвојио и одобрио Мински пакет мера.

- То је основа без алтернативе за успостављање мира и враћање Донбаса у правни, економски и хуманитарни простор Украјине. Никакви други рецепти овде нису потребни - рекла је Захарова.

Она је истакла да је „само неопходно да се Кијев придржава свих одредби Минских споразума“.

- То се односи и на Дејтонски мировни споразум у Босни и Херцеговини, о чијој је реализацији детаљно разговарано са руководством Хрватске приликом недавне посете министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова региону - додала је портпаролка.

Лавров је у среду боравио у радној посети Загребу где је разговарао са хрватским званичницима.

Како је рекао хрватски премијер, разматране су све спољнополитичке теме које одговарају нивоу посете шефа руске дипломатије први пут после 16 година, „укључујући и Украјину“.

Пленковић је рекао да, „постоји јединствено хрватско искуство које је повезано и са Дејтонским мировним споразумом, јер је председник Хрватске Фрањо Туђман већ тада видео како се може мирно реинтегрисати хрватско Подунавље“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

zeljko puškar

18.12.2020. 15:16

Vidi se da hrvatski političari ni njihovi savjetnici ne gledaju čak ni ruske TV kanale i političke emisije znali bi stavove Rusije po pitanju sukoba na istoku Ukrajine.Na savjete hrvatskih političara svojim ukrajinskim kolegama da mogu primijeniti "hrvatski scenario"reagirao je Vladimir Putin ovim riječima:"U slučaju da pokuša vojnim putem riješiti sukob sa Luganskom i Donjeckom republikom Rusija će pružiti pomoć tim republikama i u tom slučaju Ukrajina u današnjim granicama neće postojati".I sada opet dijele savjete.....

naranca

18.12.2020. 16:18

''jer je predsednik Hrvatske Franjo Tuđman već tada video kako se može mirno reintegrisati hrvatsko Podunavlje“.-------Komunisticki general koji je razbio svoju zemlju u gradjanskom ratu koji je izazvao je uvek nejbolji reper

Lucky

18.12.2020. 17:09

Sad ce pelinkovic da kuka ko baba kod dede Bajdena da bimbarduje RUSIJU kao sto je SRBIJU.HAHAHAHAHAHAAH. Pravoslavce najvise mrze ,sloveni katolici,to je veca mrznja nego sto ,nemci mrze jevreje.I necu nikom zbog oviga da se izvinjavam jer to je istina. Nista se od hitlera nije promenilo.