ПРИРОДА ОТКРИВЕНА ОБЈЕКТИВОМ: Фотограф Лазар Михајловић овековечио нестварне лепоте родног Дрвара и места у окружењу (ФОТО)

Д. ЛАЛИЋ

10. 12. 2020. у 00:30

ЛАЗАР Михајловић је један од младих креативаца који љубав према природи и фотографији успешно удружује и претвара у нестваран свет уметности пред којом застаје дах.

ПРИРОДА ОТКРИВЕНА ОБЈЕКТИВОМ: Фотограф Лазар Михајловић овековечио нестварне лепоте родног Дрвара и места у окружењу (ФОТО)

Фото: Приватна архива

Мало је оних који баш ту лепоту „ухваћену“ кроз објектив не би потражили и посетили, јер је због пандемије вируса корона, али и због ужурбаног начина живота, све мање оних који могу путовати и истински уживати у природи. Према његовом мишљењу наша држава је неисцпан извор идеја за фотографе и уметнике, јер је природа била дарежљива и на сваком месту створила неко своје чудо којем се можемо дивити.

Лазар је о фотографији имао од кога да учи и то још у детињству. Ипак, за професионалнији рад и опрему је требало много улагања и одрицања.

-За фотографију сам се почео занимати, могу слободно рећи од како сам спознао себе, јер, отац ми се читав живот бавио фотографијом. Испочетка, док сам био дете, није ме толико привлачило јер ми је било некако све на дохват руке и незанимљиво. Касније кад сам одрастао развио сам озбиљније афинитете према фотографији, али како то код нас бива, тешко је било доћи до опреме која је за наш стандард поприлично скупа. Прво сам фотографисао телефоном, а пре две и по године сам одлучио да подигнем кредит и купим први фотоапарат. Од тада па све до данас трудим се да се што више усавршавам. У томе ми помажу највише колеге фотографи, учим сам из разних чланака са интернета и наравно са јутјуба на којем је данас доступно готово све што вам је потребно и што вас занима.

Он је рођен 1991. године у Дрвару, а због ратних дешавања је преселио у Нови Град где је завршио основну школу и како каже провео најлепше детињство. - Након 10 година проведених у Новом Граду вратио сам се у Дрвар где сам завршио гимназију након које сам уписао Природно математички факултет у Бањој Луци – смер Географија на којем сам и дипломирао. Уз фотографију имам још један хоби, а то је гитара, каже Лазар.

Лазар каже да највише воли фотографисати природне пејзаже, иако није само на то фокусиран.

- Природа је по мени за данашњи начин живота најбоља терапија. За мене одлазак у природу, на планину, вожња бициклом и уз то стварање фотографија представља најбољи вид релаксације иако некад физички зна бити јако напорно. Фотоапарат носим готово свакодневно са собом и покушавам забележити све што ми западне за око и што сматрам да је мени пре свега занимљиво. Поред мотива из природе волим фотографисати и портрете људи, у овом случају то радим најчешће за пријатеље, а волим и портрете животиња кад се укаже прилика.

Природа која се отима људима и времену, у свом пуном заносу и слободи је нешто што постаје прави мамац за свет који је због новонасталих околности постао заробљен у своја четири зида, па се може наслутити да би фотографи и други уметници могли све више бити у фокусу пажње јер омогућавају контакт са жељеном стварношћу.

- Природне лепоте краја у којем живим, а и целе Босне и Херцеговине су величанствене. Како време одмиче све је више људи на друштвеним мрежама где постављам своје фотографије с којима покушавам да допрем до оних који никад нису чули и видели ове наше природне лепоте. Мислим да смо данас ми фотографи најбољи промотери земље у којој живимо јер данас се као што знамо паралелни живот одвија на друштвеним мрежама и много тога се спознаје управо на њима. Људи виде занимљиву локацију на инстаграму или фјесбуку и одлуче да је посете јер она изгледа магично на фотографијама и то је то. Мислим да тек долази време и све већа потражња за природним лепотама Босне и Херцеговине.

Фотографија је за њега начин живота.

- Далеко сам од професионалца у овоме што радим, али ово што сам до сад урадио, чини ме јако сретним и задовољним. Искрено, планирам да што више места посетим како у нашој држави тако и ван ње и да их дочарам на свој начин. И на крају, фотографија је за мене тренутак-моменат вечности. Људи могу видети оно што је моје око видело у једном тренутку, оно што ми је привукло пажњу, а тако могу доживети и мене као личност.

Његов циљ је да настави са едукацијом и радом, те да у свом родном граду у скоријој будућности направи изложбу. - Кроз фотографију тренутно највише желим да стварам пријатељства и уз то да учим и да се усавршавам. Нисам се још пријављивао на неке конкурсе јер мислим да још није дошло време за то. У скоријој будућности планирам направити малу изложбу у Дрвару са фокусом на фотографије из мог родног краја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)