ЛИСИЦЕ ЗА ЧАК 20 ОСОБА! Гранична полиција БиХ у акцији "Липа" разоткрила организовану групу кријумчара

О. МАТАВУЉ

09. 12. 2020. у 20:27

ГРАНИЧНА полиција БиХ у акцији "Липа" ухапсила је више од 20 особа, међу којима су и страни држављани, због сумње да су као организована криминална група кријумчарили мигранте и трговали оружјем.

ЛИСИЦЕ ЗА ЧАК 20 ОСОБА! Гранична полиција БиХ у акцији Липа разоткрила организовану групу кријумчара

Гранична полиција БиХ на терену

Акција је спроведена по налогу Тужилаштва БиХ на подручју Бихаћа, Велике Кладуше и Цазина, где је претресено више од 20 локација. У реализацији акције учествовало је више од 100 полицајаца.

Франка Вицан, портпарол ГП БиХ, каже да се ради о једној од најопсежнијих операција у борби против кријумчарења миграната.

- Осумњиченима се на терет ставља да су ради стицања незаконите имовинске користи у великим износима прокријумчарили више стотина миграната кроз БиХ, даље према Хрватској. Осумњичени су и за неовлашћен промет оружја и војне опреме, као и прање новца - рекла је Вицанова.

Она каже да је истрагом утврђено да је више од 20 држављана БиХ, углавном с подручја Бихаћа, у другој половини 2020. у континуитету проналазило, врбовало, кријумчарило и транспортовало мигранте из Блиског и Средњег истока и других афро-азијских земаља.

- У сарадњи са партнерским институцијама у БиХ и иностранству документовано је око 30 организованих кријумчарских транспорта. Углавном се радило у групама од више десетина, па чак и преко 100 миграната - истиче Вицан.

Појаснила је да су осумњичени мигранте транспортовали у близину копнене или речне границе са Хрватској, на потезу од Бихаћа до Градишке, те им организовали даљи транспорт или их упућивали на илегалан прелазак границе.

- Прикупљени су докази да су осумњичени незаконитостима остварили велику корист и богаћење. Део новца покушавали су убацити легалне финансијске токове, чиме су починили и кривично дело прања новца - каже Вицан.

Након криминалистичке обраде већина осумњичених биће предата у надлежност Тужилаштва БиХ.

ФОКУС НА РАЗБИЈАЊУ КРИМИНАЛА

ДИРЕКТОР ГП БиХ Зоран Галић каже да се ова агенција успешно бори против свих облика криминала.

- Опредељеност ГП БиХ је заштита границе и борба против прекограничног криминала и незаконитих миграција. Резултати указују да смо устрајни и фокусирани на разбијање сваког облика криминала - рекао је Галић, захваљујући се Тужилаштву БиХ на сарадњим током "једне од највећих акција против организованог криминала".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)