ДОДИК ГОВОРИО НА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ УН: Председавајући председништва о глобалној кризи (ВИДЕО)

Novosti online

04. 12. 2020. у 08:49

ДОДИК ГОВОРИО НА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ УН: Председавајући председништва о глобалној кризи (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у обраћању на посебној седница Генералне скупштине УН посвећеној пандемији вируса корона да су земљама потребна финансијска средства за борбу против пандемије и улагања у опоравак.

Додик је рекао да у том смислу БиХ подржава став Уједињених нација да је финансијска подршка кључни аспект солидарности и да породица УН треба да реагује на све аспекте кризе.

Он је истакао да је пандемија вируса корона глобални здравствени изазов који захтева глобални одговор.

Додик је рекао да је здравствени систем Републике Српске, као и ФБиХ и Брчко дистрикта, у досадашњем периоду адекватно одговорио изазову пандемије ковида 19, захваљујући планирању и спровођењу институционалних мера, залагању медицинских професионалаца, као и одговорности грађана и заједнице у целини.

- Одговору на пандемију значајно је допринела и добра међународна сарадња. Део активности реализован је уз помоћ СЗО, Европске комисије, Генералног директората за здравље и сигурност хране, Европског центра за превенцију и контролу болести, те многих држава донатора на чему смо сви захвални - истакао је председавајући Председништва БиХ.

Додик је нагласио да су земљама потребна средства, како за борбу против пандемије, тако и за опоравак привреде.

- Подаци за економски извештај Европске комисије за трећи квартал 2020. године показује да је БДП за 9,3 одсто мањи него за претходну годину, што се тумачи последицама пада и смањења раније договорене приватне потрошње и извоза - навео је Додик.

Он је рекао да су пад запослености, за који се стварни подаци теже могу установити, и повећање робног трговинског дефицита изазавали негативне посљедице на дефицит текућег рачуна БиХ, банковне зајмове, али и кредите домаћинстава.

Додао је, такође, да подаци показују да су жене радници и власнице предузећа теже погођене последицама пандемије по привреду у односу на мушкарце.

Додик је рекао да су видљиви резултати у региону постигнути применом система зелених коридора на одређеним граничним прелазима, те да је план да се то примени и на промет роба са ЕУ.

- Јачамо сарадњу у оквиру ЦЕФТА, уз испуњавање ЦРМ и Зелене агенде коју смо усвојили на Самиту у Софији 10. новембра ове године - навео је он.

Додик је истакао да криза узрокована вирусом корона са собом носи велике изазове за све сфере живота, па тако и у области безбедности, нарочито у погледу илегалне производње и кријумчарења дрога те миграција.

- Посебно морамо да нагласимо да се од 2017. године сусрећемо са масовним и незаконитим уласком миграната у земљу. Тренд је настављен и у 2018, 2019. па и у овој години - навео је он.

Додик је рекао и да су на почетку пандемије богате земље заборавиле на мале, те да су се регионалне организације понашале као да немају стратегију ни ресурсе да помогну, како својим чланицама, тако и осталима.

- Чак је и ЕУ поклекла у првим седмицама, показавши сву слабост једног великог система неспремног на обимност и дубину кризе која нас је задесила - сматра председавајући Председништва БиХ.

Додик је истакао да је у таквој ситуацији, легитимно право сваке земље, а посебно оне ограничених ресурса, да потражи помоћ пријатеља на међународној сцени и излаз из кризе како би сачувала људске животе.

- Никада више, ни једна земља, нити један народ не би смео да се осети усамљен и напуштен од свих. То и јесте сврха Уједињених нација - поручио је Додик.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ је поручио да су човечанству, у времену неизвесности, потребне солидарност и заједништво, не само на локалном, већ и на регионалном и глобалном нивоу.

- Ова пандемија је јасно показала да нико није сигуран, док сви нису сигурни - поручио је Додик.

На дводневној сједници Генералне скупштине УН учествују лидери и министри из више од 140 држава.

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)