БУГАРСКИ ПОСЛАНИК: Лаж о македонској нацији Бугарској прво наметао СССР, а сада ЕУ и САД

Novosti online

26. 11. 2020. у 15:16

БУГАРСКИ ПОСЛАНИК: Лаж о македонској нацији Бугарској прво наметао СССР, а сада ЕУ и САД

Фото: ТВ Европа Принтскрин

БУГАРСКУ је по питању Македоније најпре притискао Совјетски Савез, а сада то чине земље Запада, сматра посланик бугарског одељења Групе европских конзервативаца и реформиста Кристијан Шкварек.

Према речима политичара, тридесетих година прошлог века Совјетски Савез је стајао иза идеје о постојању македонске нације. Након 1944. године, када се у Бугарској десио преврат и када је она, која је испрва била на страни Немачке, прешла на страну савезника, „браћа“ су почела да намећу Бугарској ту идеју.

- У име "социјалистичке интернационале", наши социјалистички комсомолци су тих година издајнички то подржали - написао је Шкварек на својој Фејсбук страници.

Како је рекао, сада Бугарска трпи притисак Европске уније и Америке.

- Сада Европљани и Американци признају ту лаж и такође је намећу. Врше притисак на нас како бисмо признали ту лаж у име "европских интеграција" и "демократских вредности". И данас рођени комсомолци, који се овог пута залажу за либерализам и Запад, издајнички то подржавају - изјавио је политичар.

Раније је о улози Совјетског Савеза у македонском питању више пута говорио и бугарски вицепремијер, лидер парламентарне странке ВМРО БНД Красимир Каракачанов. Према његовим речима, македонска нација је измишљена у Москви.

- Постоје писани докази тога да је македонска нација део стратегије комунистичке интернационале у Москви за стварање нових нација. Идеја о засебној македонској нацији успостављена је у републици Македонији уз помоћ насиља, јер је она остала део комунистичке Југославије - рекао је он у мају.

Подсетимо, раније је Софија блокирала почетак преговора о приступању Северне Македоније Европској унији. Као што су више пута изјавили заменица премијера Бугарске Јекатерина Захаријева и Красимир Каракачанов, комшије не испуњавају Споразум о добросуседству, који обавезује стране да створе заједничку историјску комисију за решавање контроверзних историјских питања, а не оквирни став Бугарске из 2019. године.

Софија је захтевала да Скопље одустане од говора мржње према Бугарима, од формулације „македонски“ у корист „службеног језика Републике Северне Македоније“ и идеје о македонској мањини у Бугарској.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)